Η ανοχή στις καταχρήσεις είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη, τονίζει ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε επείγουσα επιστολή που απέστειλε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με θέμα «Συμβάσεις ΟΑΥ με νοσηλευτήρια για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ».
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται σε έλεγχο που διεξήγαγε από στοιχεία που έλαβε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2019 σημειώνοντας ότι η μέχρι σήμερα η επεξεργασία των στοιχείων αυτών είναι ανησυχητική αφού το πρόβλημα των καταχρήσεων φαίνεται να συνεχιζόταν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο παρά το γεγονός ότι είχε δώσει στη δημοσιότητα περιπτώσεις ενδεχόμενης κατάχρησης για την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου.
Ενδεικτικά ο ελεγκτής αναφέρεται σε περίπτωση εταιρείας με τρεις γιατρούς στην ειδικότητα της οφθαλμολογίας που για την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2019 έλαβε συνολικά ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ (351,075 ευρώ τον Οκτώβριο, 281,696 ευρώ τον Νοέμβριο, 291,301 ευρώ τον Δεκέμβριο). Μνεία κάνει και σε άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ειδικοί γιατροί έλαβαν αποζημίωση πέραν των 100,000 σε ένα μήνα.
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας από τη συνεχή προβολή του επιχειρήματος ότι δήθεν οι καταχρήσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ επειδή υπάρχει η πρόνοια περί σφαιρικού προϋπολογισμού» αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης και υπενθυμίζει τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου σύμφωνα με τις οποίες «ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός και αν δεν περιοριστούν οι καταχρήσεις τότε θα είναι χαμηλότερες οι απολαβές των επαγγελματιών υγείας». Στόχος του ΟΑΥ, όπως δήλωσε ο υπουργός, είναι να γίνεται σωστός έλεγχος για να είναι σωστές και οι απολαβές.
Επικαλείται την ίδια ώρα τον Νόμο του ΓεΣΥ σύμφωνα με τον οποίο όποιος παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας προβαίνει εσκεμμένως σε ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις ή καταχωρήσεις στα αρχεία ή άλλα έγγραφα και βιβλία που χρησιμοποιούνται για υποβολή απαιτήσεων από τον ΟΑΥ με σκοπό να εξαπατήσει τον Οργανισμό και να εισπράξει αμοιβή για υπηρεσίες ή προμήθειες που δεν παρέσχε ή μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που κανονικά θα εδικαιούτο διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση τριών ετών ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις οκτώ χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές.
«Αντί της αποφασιστικής αντιμετώπισης των καταχρήσεων φαίνεται να υιοθετείται η λογική ότι «η τιμή της μονάδας στη βάση της οποίας πληρώνονται οι ιατροί εξαρτάται και από τη δική τους συμπεριφορά», επισημαίνει ο ελεγκτής υποδεικνύοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στις καταχρήσεις». Εκφράζει ταυτόχρονα την άποψη ότι τα φαινόμενα των καταχρήσεων δεν μπορούν να μηδενιστούν, αλλά μπορούν να περιοριστούν σημαντικά.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία προτίθεται να εξετάσει τους λόγους που κάποιοι ιδιώτες γιατροί για σκοπούς σύναψης συμβολαίου με τον ΟΑΥ έχουν συστήσει εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο λόγος που οι ιατροί προτιμούν να συμβληθούν με τον ΟΑΥ ως εταιρείες παρά ως φυσικά πρόσωπα είναι η φοροαποφυγή.
Διαβάστε επίσης