Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, και πρόκειται και πάλι για εισαγόμενα περιστατικά.
Προβληματισμό εξακολουθούν να προκαλούν στους αρμοδίους τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και τα κρούσματα που αφορούν σε μετανάστες και που επιβεβαιώνουν την αλυσίδα εγχώριας μετάδοσης του ιού.
Στα χίλια τριάντα τρία ανήλθαν τα θετικά κρούσματα, αφού το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες άλλα δύο, και πάλι εισαγόμενα.
Το πρώτο κρούσμα αφορά σε Ινδό φοιτητή στην Κύπρο, ο οποίος ταξίδεψε από την Αγγλία στις πέντε Ιουλίου και είχε μαζί του αρνητικό τεστ.
Υποβλήθηκε σε νέο εργαστηριακό έλεγχο ενόψει της εισαγωγής του σε νοσοκομείο, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, οπότε επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά σε Κύπρια η οποία επέστρεψε επίσης από την Αγγλία στις 11 Ιουλίου και υποβλήθηκε στην εξέταση πριν από χειρουργική επέμβαση.
Το συγκεκριμένο άτομο ήταν θετικό στον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποδεσμεύτηκε αφού αρνητικοποίησε δύο τεστ τον Μάιο.
Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Μαρία Κολίου ανέφερε ότι «Από μικρά μεμονωμένα περιστατικά, αρχίζουμε να έχουμε μικρές αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητα.»
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι «έχουμε δύο περιπτώσεις αλυσίδας αυτή την στιγμή που έχει αρκετό καιρό να δούμε αυτό το πράγμα. Μια αλυσίδα ένα προς δύο και δύο προς ένα»
Εξαιρετικά υποσχόμενα αποτελέσματα
Χαμόγελα προκαλούν , την ίδια ώρα, τα νέα που έρχονται από την Οξφόρδη, για άτομα που έχουν δεχθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊου με πολύ καλά αποτελέσματα.
Το πιο πιθανό είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο στην αγορά περί τα τέλη του χρόνου.
«Έχουν ξεκινήσει την φάση τρία των κλινικών μελετών και αναμένουμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Οι ενδείξεις και τα πρώτα είναι εξαιρετικά θετικά. Είναι πολλά τα εμβόλια, είναι 23 που δοκιμάζονται σε ανθρώπους αυτή την στιγμή», ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η φάση τρία, να δούμε καλά αποτελέσματα και μετά να αρχίσει το εμβόλιο να παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο και μετά θα διατεθεί στον κόσμο», σημείωσε η δρ Κολίου.
Έχει αναρρώσει το 84.9%
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα και ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της Κύπρου.
Είναι σημαντικά μεγάλο το ποσοστό όσων κατάφεραν να βγουν νικητές από τη μάχη με τον κορωνοϊο, αφού αγγίζει το 84,9%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 847 άτομα.
Οι θάνατοι που καταγράφηκαν στην Κύπρο ήταν 26 με ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τις καταγεγραμμένες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις τις τελευταίες 14 ημέρες, το 62% αφορούσε σε περιπτώσεις με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, ενώ 38% αφορούσε σε περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης.
Η ενδιάμεση ηλικία των περιπτώσεων CoViD-19 είναι τα 44 έτη. 51,8% αφορά σε άνδρες και 48,2% σε γυναίκες.
Μεταξύ όλων των περιπτώσεων, το 38,2% είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λευκωσίας, το 24,3% στην επαρχία Λάρνακας, στην Πάφο το ποσοστό που νόσησε είναι 16,6%, με τη Λεμεσό να ακολουθεί με ποσοστό 12,3% και ένα 5% βρέθηκε θετικό στον ιό στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Να σημειωθεί ότι ένα 3,6% αφορούν σε άτομα στις Βρετανικές βάσεις.
Συνολικά, το 17,7% των περιστατικών CoViD-19 έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη, με ενδιάμεση ηλικία τα 62 έτη.