Αβέβαιο το μέλλον…
Φτάνουμε στα τέλη του Ιουλίου και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα φαντάζει αλλού τεταμένη και αλλού υπό μερικό έλεγχο. Εκείνο που είναι παντού βέβαιο είναι η παγκόσμια ανησυχία για την αβεβαιότητα που φέρνει το εγγύς μέλον.
Στον ρυθμό του κορωνοϊού εξακολουθεί να κινείται με αμείωτο ρυθμό ο πλανήτης με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται πλέον στη νότια Αμερική αλλά και με ανησυχητικά αύξηση μολύνσεων σε Ευρώπη, Ινδία και Αυστραλία.
Κορωνοϊός: οι τελευταίες εξελίξεις ανά τον κόσμο
Τρόμος στα Βαλκάνια
Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Αλβανία, η οποία ανακοίνωσε 126 νέα περιστατικά Covid-19 και τέσσερις θανάτους, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, τον Μάρτιο.
Το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας, που έχει καταγράψει 4.743 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 138 θανάτους, μετά και τα τελευταία στοιχεία εξέπεμψε σήμα συναγερμού, καλώντας τους πολίτες να σεβαστούν τα μέτρα προστασίας.
Στη Σερβία, τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των νέων ασθενών αυξάνεται σταθερά, καταγράφοντας την Κυριακή τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της κρίσης. Συνολικά, επιβεβαιώθηκαν 467 νέα κρούσματα και οκτώ θάνατοι (23.370 περιστατικά και 534 θύματα συνολικά).
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, η διεξαγωγή εκλογών και ο συνωστισμός σε διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε χώρες των Βαλκανίων ευθύνονται για την επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα.
Τις τελευταίες ημέρες, αυξητική τάση στην καμπύλη εξάπλωσης του ιού καταγράφουν Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Κροατία, οδηγώντας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Καραντίνα
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα τίθενται σε καραντίνα όσοι ήταν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ένα μέτρο που έχει στόχο να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της Covid-19 από το εξωτερικό.
Παράλληλα, η Ε.Ε. αποφάσισε, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κορωνοϊού, να αφαιρέσει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών. Η χώρα μας έχει λάβει ειδικά μέτρα για τους επισκέπτες από χώρες των Βαλκανίων, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις εισόδου τους στην Ελλάδα.
Συναγερμός στη Γερμανία
Το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert-Koch (RKI) σήμανε συναγερμό για την αύξηση των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Γερμανία εδώ και πολλές ημέρες, γεγονός που χαρακτηρίζει πηγή «μεγάλων ανησυχιών».
«Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 αποτελεί πηγή μεγάλη ανησυχίας για μένα και για όλους μας στο RKI», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πολίτες να μην κάνουν μη αναγκαία ταξίδια στις ισπανικές περιοχές της Αραγονίας, της Καταλονίας και της Ναβάρας, λόγω των υψηλού αριθμού κρουσμάτων και της επιβολής lockdown στις περιοχές αυτές.
Στα… μαχαίρια Βρετανία – Ισπανία για την καραντίνα
Η Βρετανία υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή της να επιβάλει 14ήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες από την Ισπανία σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, με όλο τον σεβασμό, διαφωνεί με την κριτική που δέχτηκε από τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όπως δήλωσε στο BBC ο Σάιμον Κλαρκ, ο βρετανός υφυπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την εκτίμηση του Σάντσεθ ότι η επιβολή καραντίνας σε ταξιδιώτες από την Ισπανία είναι ένα δυσανάλογο μέτρο.
«Δεν συμφωνούμε με αυτή την εκτίμηση», είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας καθοδηγήθηκε από τα επιστημονικά δεδομένα και από τον ρυθμό μόλυνσης που αυξήθηκε στην Ισπανία.
«Προφανώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις ισπανικές αρχές και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο να κατορθώσουν να θέσουν υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός.
Χθες ο Σάντσεθ δήλωσε ότι το Λονδίνο διέπραξε ένα σφάλμα επαναφέροντας την υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα επιχειρηματολογώντας ότι μεγάλο τμήμα της μεσογειακής αυτής χώρας έχει χαμηλότερο ρυθμό μόλυνσης σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
ΠΗΓΗ: eleytherostypos.gr
Διαβάστε επίσης