Site icon Hallocy

Δρ Λεόντιος Κωστρίκης: «Είμαστε στα πρόθυρα αναζωπύρωσης του κορωνοϊού»

Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης -Μοριακός Ιολόγος, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας για θέματα κορωνοϊού- δεν κρύβει την ανησυχία του μετά και τη σημερινή ανακοίνωση για 13 άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοιό (7 στη Λεμεσό, από τα οποία τα 6 από 2 αλυσίδες μετάδοσης/cluster).

Ο Δρ Κωστρίκης, μιλώντας στο politis.com.cy, περιέγραψε την εικόνα σήμερα και έδωσε κάποιες εισηγήσεις του:

Δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία όταν εντοπίζονται το πολύ 5 κρούσματα ανά 1000 δειγματοληπτικούς ελέγχους – Σήμερα, στην Κύπρο, ανακοινώθηκαν 13 κρούσματα από 1725 διαγνωστικές εξετάσεις.
Κυριότερο πρόβλημα αποτελούν τη δεδομένη στιγμή τα άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό. Η αρχές της Δημοκρατίας θα πρέπει να εξετάσουν, γιατί ενώ έρχονται με αρνητικά τεστ, σε δεύτερο τεστ που τους γίνεται στην Κύπρο εντοπίζονται θετικά.

Να επανεξεταστεί ο τρόπος κατηγοριοποίησης των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σχετικά με την Ελλάδα θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί σε περιοχές υψηλού και χαμηλού κινδύνου.
Εντατικοποίηση ελέγχων της αστυνομίας.
Επανεξέταση του αριθμού ατόμων σε συναθροίσεις.
Έλεγχος όσων φτάνουν στην Κύπρο με ιδιωτικά τζετ και σκάφη.
Εκπαίδευση στη χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων.
Αναθεώρηση των μέτρων πρόληψης/προφύλαξης και λήψη αυστηρότερων, εφόσον τις επόμενες τρεις ημέρες τα κρούσματα συνεχίσουν να είναι στον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό με σήμερα.
Επανεξέταση των χωρών που βρίσκονται στη κατηγορία Γ’.
Ορθή ενημέρωση του κοινού.

Exit mobile version