Για την εικόνα που διαμορφώνεται σε σχέση με τα κρούσματα στην Κύπρο, μετά και την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, μίλησε στο Sigmalive το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.
Σε ερώτηση σε σχέση με τα αποτελέσματα των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων στη Λεμεσό, απάντησε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δημιουργήθηκε μια «παραφουσκωμένη» εικόνα, αφού μεγάλος αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτές τις εξετάσεις ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό οδήγησε στην αύξηση των θετικών κρουσμάτων από τους τυχαίους ελέγχους, ενώ τα άτομα αυτά έπρεπε να ελεγχθούν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης και είχαν μεγάλες πιθανότητες να ήταν επιβεβαιώνονταν ως θετικά κρούσματα.
Ο ειδικός συμπλήρωσε ότι φαίνεται να μην έχει γίνει τόση διασπορά αλλά θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες, επειδή υπάρχει διαφοροποιημένος χρόνος επώασης του ιού. Η διασπορά φαίνεται ότι άρχισε από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οπότε τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η εικόνα της κατάστασης στη Λεμεσό.
Εξήγησε ότι τα μέτρα δεν ήταν αυστηρά αλλά αρκετά για να καταλάβει ο κόσμος ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εκτροχιαστεί πολύ εύκολα, τονίζοντας ότι το μέτρο της μάσκας είναι ικανοποιητικό, επειδή στους κλειστούς χώρους είναι ο κίνδυνος.
Σε ερώτηση εάν έπρεπε να γίνονταν πιο νωρίς δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην κοινότητα, απάντησε ότι δεν θα είχαν νόημα, ενώ ήταν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι σε όσους δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις και σε όσους έφταναν από το εξωτερικό. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διασπορά στην κοινότητα που άρχισε από τις αρχές Ιουλίου έγινε από εισαγόμενα κρούσματα.
Ερωτηθείς εάν βιώνουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Κύπρο, εξήγησε ότι πρόκειται μόνο για μικρές τοπικές εξάρσεις. Στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος, θα καταγράφονταν αυξημένα κρούσματα σε όλη την Κύπρο και όχι σε κάποιες μόνο περιοχές. Ανέφερε επίσης ότι εάν υπάρχουν μία ή δύο αλυσίδες μετάδοσης, οι οποίες δεν έχουν παρεκτραπεί, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί χωρίς τη λήψη μέτρων. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και στη Λεμεσό που υπήρξε αναζωπύρωση, τα μέτρα θα είναι σε ισχύ για τρεις βδομάδες.
Διαβάστε επίσης