Ίσως την πιο κρίσιμη εβδομάδα, στην δεύτερη μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό, διανύει η χώρα μας. Κι αυτό επειδή. Κι αυτό επειδή κορυφώνεται η προσπάθεια, για να μπει φραγμός στις εστίες μετάδοσης, που πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα, όπως και τα ορφανά κρούσματα. Μια προσπάθεια, που χωρίς τη συμβολή των πολιτών, είναι καταδικασμένη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε το χθεσινό κάλεσμα του Υπουργού Υγείας. «Ζητώ και πάλιν την συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών», ανέφερε Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δραματικούς τόνους.
Τα επόμενα βήματα, θα καθοριστούν σε σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που πραγματοποιείται από τις δέκα το πρωί. Επί τάπητος θα τεθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και τα σενάρια σε περίπτωση που συνεχίσει η έξαρση κρουσμάτων. Το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό, σε ολόκληρη την Κύπρο, είναι ορατό.
Κατά την κρίσιμη σύσκεψη, θα γίνει ανάλυση των στοιχείων από τους τυχαίους ελέγχους και θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα. Ωστόσο, ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, θα υπάρξει μόλις ολοκληρωθούν οι 10 χιλιάδες νέοι έλεγχοι που άρχισε το Υπουργείο Υγείας.
Στις δύο το μεσημέρι, εν τω μεταξύ τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά και Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό.
«Εάν εκτοξευθούν τα κρούσματα και παραστεί ανάγκη, θα συγκαλέσουμε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε στον REPORTER Κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση.
Ανησυχία για έξαρση στη Λάρνακα
Μετά τη Λεμεσό, πάντως η Επαρχία που ανησυχεί περισσότερο τους επιδημιολόγους είναι αυτή της Λάρνακας. Στην πόλη, πέραν από την πιο μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης της Κύπρου που ξεκίνησε από την γυναίκα που ήρθε από τις ΗΠΑ και απαριθμεί 18 άτομα, εντοπίστηκαν και διάσπαρτα κρούσματα, χωρίς επιδημιολογική σύνδεση.
Αυτό που σήμανε SOS για τη Λάρνακα, ήταν ο εντοπισμός ασθενών στους τυχαίους ελέγχους, που δεν είχαν συμπτώματα, ιστορικό ταξιδίου και δεν ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τη Τρίτη 3 Αυγούστου μάλιστα, 8 από τα 25, κρούσματα που ανακοινώθηκαν είχαν ως χώρο διαμονής τη Λάρνακα.
Η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, έχει θέσει στο μικροσκόπιό της και την πόλη του Ζήνωνα, με τα μέλη της ομάδας ιχνηλάτησης, να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον κάποια κρούσματα αποτελούν παρακλάδια της μεγάλης αλυσίδας μετάδοσης ή εάν υπάρχουν πολλές πηγές στην πόλη. Αυτό που θεωρείται βέβαιο πάντως είναι πως το ποσοστό, εγχώριας μετάδοσης είναι υψηλό και πως σε λίγες ημέρες η πόλη δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε νέα Λεμεσό.
Στοιχεία μετάδοσης στην κοινότητα υπάρχουν, ωστόσο και στις υπόλοιπες πόλεις. Σε αριθμό κρουσμάτων τρίτη είναι η Λευκωσία, ακολουθεί η Πάφος, με τελευταία την Ελεύθερη Αμμόχωστο.
Τα δύο στοιχεία που κτύπησαν καμπανάκι
Δύο είναι οι λόγοι που κρατούν τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και τις Κυβερνητικές εκκλήσεις σε δραματικούς τόνους. Ο πρώτος είναι η αλλαγή του δείκτη αναπαραγωγής R, που σημείωσε άλμα και άγγιξε το 1,4. Αυτό σημαίνει πως κάθε ένας ασθενής που προσβάλλεται από τη νόσο, την μεταδίδει σε περισσότερο από ένα άτομα. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το 1, κτυπά καμπανάκι κινδύνου στους επιστήμονες.
Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στη ραγδαία αύξηση του ποσοστού εγχώριας μετάδοσης. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα, με έκτακτη ανακοίνωση πως η εγχώρια μετάδοση από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου ξεπέρασε το 70%.
Τα στοιχεία για τις πέντε πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ωστόσο, είναι ακόμη πιο ανησυχητικά και εκτοξεύουν τον αριθμό της μετάδοσης εντός της κοινότητας στο 84%. Κι αυτό επειδή από τα 81 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα 68, αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις και μόλις τα 13 σε εισαγόμενες.
Θωρακίζονται οι πύλες εισόδου
Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας για περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων επικεντρώνονται στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επίκεντρο τα αεροδρόμια.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, η χώρα μας από την πρώτη στιγμή επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, εφάρμοσε αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. «Η πρακτική της υποχρεωτικής προσκόμισης αρνητικού πιστοποιητικού εργαστηριακής εξέτασης κορωνοϊού από επιβάτες των χωρών των Κατηγοριών Β και Γ συνέβαλε τα μέγιστα στον περιορισμό των εισαγόμενων λοιμώξεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία επέβαλε υποχρεωτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό στους ταξιδιώτες από χώρες οι οποίες ανήκουν στις Κατηγορίες Β και Γ, ακολούθησαν στη συνέχεια άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι δειγματοληπτικοί τυχαίοι έλεγχοι στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, έχουν αυξηθεί με στόχευση τους επαναπατρισθέντες ή τους μόνιμους κατοίκους, που επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό.
Διαβάστε επίσης