Υπάρχουν 12 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν την Κύπρο στην πράσινη λίστα και αυτό σημαίνει ότι όσοι Κύπριοι ταξιδεύουν σ’ αυτές δεν υπόκεινται σε έλεγχο για κορωνοϊό και καραντίνα.
Είναι τα ταξίδια σε κάποιες χώρες που δεν χρειάζονται τις περίπλοκες διαδικασίες των τεστ ενώ στις περιπτώσεις που η Κύπρος είναι στην «πορτοκαλί» ή στην «κόκκινη» λίστα μπαίνουν σε καραντίνα οι Κύπριοι πολίτες.
Φυσικά αν μια χώρα έχει την Κύπρο στο «πράσινο» δεν σημαίνει ότι και η Κύπρος ακολουθεί την ίδια πολιτική. Μπορεί να έχει την χώρα στο κόκκινο που συνεπάγεται ότι κατά την άφιξη στην Κύπρο χρειάζεται τεστ κορωνοϊού ή και καραντίνα.
Η Ελλάδα, ένας δημοφιλής προορισμός για τους Κύπριους είτε για τουριστικούς λόγους είτε για λόγους σπουδών έχει τους Κύπριους πολίτες στην πράσινη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι οι Κύπριοι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς περιορισμούς και χωρίς το χαρτί πιστοποίησης για εξέταση COVID 19. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας αξιολογούνται από τις αρμόδιες Αρχές των άλλων χωρών και ανάλογα μπορεί να γίνει αλλαγή κατηγορίας. Το κάθε κράτος λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων.
Με βάση την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «reopen», ελευθέρα για ταξίδι χωρίς τεστ και περιορισμούς έχουν επίσης οι Κύπριοι που θέλουν να ταξιδέψουν στην Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία και Ιταλία. Επίσης, τα ταξίδια στη Βουλγαρία από χώρες της ΕΕ επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς. Από την 1η Ιουλίου oι Ευρωπαίοι πολίτες που επισκέπτονται την Κροατία αλλά και άτομα που διαθέτουν άδεια παραμονής στην ΕΕ μπορούν να μπουν χωρίς περιορισμούς στη χώρα. Στην Τσεχία η είσοδος από χώρες της ΕΕ επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς, με εξαίρεση τη Ρουμανία και πό τις 24/8, την Ισπανία. Στην Εσθονία, για άτομα χωρίς συμπτώματα εξαρτάται από τη χώρα από την οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους ή ποιες χώρες διέσχισαν. Εάν αναχώρησαν από ή διέσχισαν μια χώρα με ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό πάνω από 16, ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας ισχύει γι’ αυτούς για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή τους στην Εσθονία.
Η Κύπρος έχει 25,2 με βάση τον κατάλογο που δίνει η Εσθονία. Για την Ιρλανδία όλα τα ταξίδια από και προς την χώρα πρέπει να αποφεύγονται. Στην Λιθουανία οι αλλοδαποί που φθάνουν από χώρες όπου το ποσοστό εμφάνισης COVID-19 υπερβαίνει τις 25 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους θα πρέπει να δώσουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους. Η Πορτογαλία δέχεται ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να παρουσιάσουν τεστ COVID 19. Για να ταξιδέψει ένας Κύπριος στο Βέλγιο θα πρέπει να έχει κάνει υποχρεωτικά τεστ.