Επί ποδός βρίσκονται ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ, για την ομαλή ένταξη την Τρίτη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Παρά τις επιφυλάξεις γιατρών που κάνουν λόγο για ελλιπή εκπαίδευση, ο ΟΚΥπΥ διαβεβαιώνει πως όλα θα είναι έτοιμα την πρώτη του Σεπτέμβρη για ένταξη των ΤΑΕΠ, στη β΄ φάση του ΓεΣΥ. Από την πλευρά του ο ΟΑΥ, διαβεβαιώνει πως η εκπαίδευση των γιατρών και η εγγραφή τους στο σύστημα είναι απλή διαδικασία, που θα μάθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Την πρώτη του Σεπτέμβρη θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, μόνο τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Με σύστημα διαλογής θα λειτουργήσουν τα ΤΑΕΠ
Οι ασθενείς που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ΤΑΕΠ θα το κάνουν απευθείας, όπως μέχρι τώρα, χωρίς να χρειάζονται παραπεμπτικό. Θα συνεχίσουν ακόμη, να καταβάλλουν συμπληρωμή δέκα ευρώ, κατά την είσοδό τους. Προκειμένου να μειωθούν οι ώρες αναμονής, θα εφαρμοστεί σύστημα διαλογής ασθενών.
«Θα εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία όταν ο ασθενής επισκέπτεται τα ΤΑΕΠ. Θα εξετάζεται από νοσηλευτή για να εξακριβωθεί πόσο επείγουσα είναι η κατάστασή του. Εάν θεωρηθεί ότι δεν πρέπει να εξεταστεί επείγον, θα παραπέμπεται στον Προσωπικό του Ιατρό. Εάν κάποιος επιμένει θα πρέπει να πληρώσει για την εξέτασή του», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.
Οι ασθενείς που θα περάσουν από το πρώτο screening, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού τους, θα αξιολογούνται και παραπέμπονται για εξέταση. «Υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις και ανάλογα με τη διαβάθμιση, θα πρέπει να πάρει κάποιος υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό. Αν είναι πολύ επείγον θα πρέπει να γίνει άμεσα η εξέταση, με βάση την κατηγοριοποίηση», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Οι γιατροί των ΤΑΕΠ, θα μπορούν να συνταγογραφούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αλλά και να εκδίδουν παραπεμπτικά για άλλους επαγγελματίες του συστήματος, περιλαμβανομένων και των ειδικών ιατρών.
Το ΤΑΕΠ θα μπορεί, εξάλλου θα παραπέμπει δικαιούχους σε νοσηλευτήριο για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Όπως αναγράφεται στη σελίδα του ΓεΣΥ:
Όταν ο δικαιούχος εξετασθεί από το ΤΑΕΠ και αποφασιστεί ότι η κατάσταση του απαιτεί εισαγωγή σε νοσηλευτήριο για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, παραπέμπεται σε συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ νοσηλευτήριο της επιλογής του, μαζί με σχετική έκθεση. Η μεταφορά του δικαιούχου σε άλλο νοσηλευτήριο εκτός αυτού όπου στεγάζεται το ΤΑΕΠ, θα είναι δυνατή μόνο αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου και κατόπιν ευθύνης δικής του ή των συγγενών του.
Την πρώτη Σεπτεμβρίου εντάσσεται και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων στο Γενικό Σύστημα Υγείας
Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Εντός της επόμενης εβδομάδας, εξάλλου, αρχίζουν και οι διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με στόχο να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η συμμετοχή ενός ακόμη Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, σε κάθε πόλη. Οι πρώτες ενδείξεις του ΟΑΥ, είναι αισιόδοξες αφού κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που παρέχουν ήδη υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας μέσω του ΓεΣΥ, επέδειξαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο σύστημα.
«Θα ξεκινήσουμε διάλογο με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ευελπιστούμε σε ένα μήνα, να πετύχουμε την ένταξη των ΤΑΕΠ τους στο σύστημα», σημείωσε ο Διευθυντής του ΟΑΥ.
Με την ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αναμένεται να δοθεί ανάσα στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
«Το πιο δύσκολο ζήτημα για μας τώρα, είναι τα θέματα της πρόσβασης στις πρώτες βοήθειες, αφού υπάρχουν προβλήματα που θα κληρονομήσουμε. Αυτά αφορούν κυρίως, στην πολύωρη αναμονή ασθενών. Θα αναμένουμε να δούμε πόσοι θα συμμετάσχουν και από τον ιδιωτικό τομέα και θα κάνουμε ακολούθως διορθωτικές κινήσεις, τόσο όσον αφορά στον εξοπλισμό, όσο και για τη στελέχωση. Πρέπει όμως, να δούμε πόση προσφορά θα έχουμε και ποιες θα είναι οι πραγματικές ανάγκες», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Οι υπόλοιπες υπηρεσίες, θα ενταχθούν στο σύστημα στις 19 Οκτωβρίου. Πρόκειται για:
Τη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (όπως κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγους)
Τους οδοντίατρους
Την ανακουφιστική φροντίδα υγείας
Τις υπηρεσίες ιατρικής αποκατάστασης