Καθώς οι γιατροί ανησυχούν για μια «δίδυμη πανδημία» κορωνοϊού και γρίπης, που θα μπορούσε να γονατίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ενόψει του φθινοπώρου προκύπτει μια σοβαρή πιθανότητα: η καταπολέμηση και των δύο ιών ταυτόχρονα.
«Μπορεί κανείς σίγουρα να έχει γρίπη και Covid-19, κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο Δρ. Αντριαν Μπάροους, ιατρός στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, η μόλυνση με τον έναν από τους δύο ιούς μπορεί να κάνει τον ασθενή πιο ευάλωτο στο να αρρωστήσει και με τον άλλο, τονίζει η επιδημιολόγος Σίμα Γιασμίν.
«Όταν ο ασθενής μολύνεται από τη γρίπη και μερικούς άλλους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, αποδυναμώνεται το σώμα του» επισημαίνει η Γιασμίν. Και συνεχίζει: «Οι άμυνες πέφτουν και γίνεται πιο ευάλωτος για μια δεύτερη μόλυνση».
Από μόνοι τους, τόσο ο ιός που προκαλεί την Covid-19 όσο και αυτός της γρίπης μπορούν να προσβάλουν τους πνεύμονες, προκαλώντας δυνητικά πνευμονία, υγρό στους πνεύμονες ή αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Καθεμία από αυτές τις ασθένειες μπορεί επίσης να προκαλέσει σήψη, καρδιακά προβλήματα ή και φλεγμονή της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυϊκών ιστών .
Έχοντας ταυτόχρονα και τις δύο ασθένειες «αυξάνεται ο κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιδράσεων οποιουδήποτε από αυτά τα όργανα», διευκρινίζει ο Δρ. Μάικλ Ματάι, καθηγητής ιατρικής και ειδικός σε θέματα εντατικής φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Αλλά είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε ακριβώς πόσο χειρότερο θα μπορούσε να είναι το «διπλό κακό», σε σύγκριση με το να έχει κάποιος μόνο τον έναν από τους δύο ιούς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε μετά το τέλος της εποχικής γρίπης, στις αρχές προς τα μέσα του 2020. Έτσι, δεν υπάρχουν ακόμη πολλά δεδομένα για άτομα που πάσχουν και από τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα.
Ωστόσο, ο Ματάι υποψιάζεται ότι η πιθανότητα πνευμονίας θα ήταν μεγαλύτερη εάν το σώμα έχει μολυνθεί τόσο με τη γρίπη όσο και με τον κορωνοϊό.
«Οι δύο ιοί μαζί σίγουρα θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβείς για τους πνεύμονες και να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναπνευστική ανεπάρκεια», είπε.
Η αναπνευστική ανεπάρκεια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πνεύμονες σταματούν να λειτουργούν. Κατά βάση σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα.
Η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκαλώντας βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα.
Πώς καταλαβαίνει κανείς εάν έχει Covid-19 ή γρίπη (ή και τα δύο)
«Τα συμπτώματα της γρίπης και της νόσου Covid-19 είναι αρκετά παρόμοια, οπότε είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ποιο από τα δύο μπορεί να έχει», σύμφωνα με τον Λέοναρντ Μπέρμελ, ιατρικό διευθυντή του Τμήματος Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοίμωξης στο Νοσοκομείο του Ροντ Αϊλαντ.
Τόσο η γρίπη όσο και ο κορωνοϊός μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κόπωση, πονόλαιμο, πόνους στο σώμα και βουλωμένη μύτη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ακόμη έμετο και διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.
Αλλά σε αντίθεση με τη γρίπη, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς.
Και περίπου οι μισές μεταδόσεις του κορανιού συμβαίνουν μεταξύ ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. (Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι προ-συμπτωματικοί και είναι πιο μεταδοτικοί πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα).
Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς αν έχει κορωνοϊό ή γρίπη (ή και τα δύο) είναι το τεστ.
Το CDC (αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ) δημιούργησε ένα τεστ που θα ελέγχει και τους δύο ιούς.
Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει την «διπλή μόλυνση» γρίπης και Covid-19
Φορώντας μάσκα και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από τους άλλους. Οι αξιωματούχοι της υγείας έχουν τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της χρήσης μάσκας και της φυσικής απόστασης.
Με την επικείμενη εποχική γρίπη, τέτοιες προφυλάξεις «μπορούν να μας προστατεύσουν διπλά από τους δύο αυτούς ιούς» επιμένουν οι ειδικοί.
Στο Νότιο Ημισφαίριο, στο οποίο τώρα τελειώνουν οι χειμερινοί μήνες, οι αριθμοί της εποχικής γρίπης είναι εκπληκτικά χαμηλοί ακριβώς επειδή οι άνθρωποι φορούν μάσκες και τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις.
Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που επιβεβαιώθηκαν από τα εργαστήρια μειώθηκε από 61.000 τον Αύγουστο του 2019 σε μόλις 107 κρούσματα τον φετινό Αύγουστο.
Αλλά σε πολλές χώρες οι πολίτες χαλαρώνουν, αγνοώντας τα μέτρα προστασίας κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να φέρει την «τέλεια καταιγίδα» της επιταχυνόμενης δραστηριότητας του κορωνοϊού, καθώς οι άνθρωποι θα συνωστίζονται περισσότερο – σε κλειστούς χώρους πλέον – και εφόσον είναι κουρασμένοι με τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα ίσως να μην φοράνε μάσκες και να μην τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις ή την υγιεινή των χεριών, με αποτέλεσμα να είναι ποιο εκτεθειμένοι και στην εποχική γρίπη.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι για αυτό το λόγο, φέτος περισσότερο από ποτέ πρέπει όλοι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Γιατί ακόμη και αν περάσει κανείς την γρίπη αργότερα, τα συμπτώματα θα είναι λιγότερο σοβαρά από ό,τι εάν δεν έχει κάνει καθόλου το εμβόλιο.
Και δεδομένου ότι κανένα εμβόλιο για την Covid-19 δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, το εμβόλιο της γρίπης είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποτρέψει τον κίνδυνο της ταυτόχρονης διπλής ασθένειας.
Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι το φθινόπωρο τα νοσοκομεία και τα ιατρεία θα είναι πολύ απασχολημένα με την περίθαλψη των ασθενών με Covid-19, και το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.