Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του κόσμου προκειμένου να εξευρεθεί συμβατός δότης για τη Νικολέττα, τη νεαρή απ’ την Πάφο η οποία νοσηλεύεται στη Γερμανία.
Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο η μητέρα της Νικολέτας, Ξένια Ανδρέου, ανέφερε ότι η κατάστασή της είναι μερικώς καλύτερη, ωστόσο προηγήθηκε όπως είπε η μητέρα της, μια σοβαρή επιπλοκή από τις χημειοθεραπείες και γι’ αυτό η νεαρή δεν ήταν σε θέση να μιλήσει.
Στην εκπομπή μίλησε παράλληλα και ο Πέτρος Ππόλος, ποδηλάτης και πρώην καρκινοπαθής ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία για τη Νικολέτα. Ο Πέτρος τρέχει με το ποδήλατο του περνώντας από δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου συγκεντρώνοντας χρήματα για την πολυδάπανη θεραπεία της Νικολέτας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι γνωρίζει τον αγώνα που πραγματοποιεί η Νικολέτα και με μεγάλη προθυμία πραγματοποίει τις εκστρατείες.
«Το χαμόγελο της μας βοηθά να έχουμε δύναμη να συνεχίζουμε»
Επίσης ανέφερε πως στα χωριά και στις κοινότητες που πηγαίνει με το ποδήλατο υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, οι οποίοι δίνουν καθημερινά την αγάπη τους για τη Νικολέτα.
Τέλος, η Αννίτα Κούμουλη, υπεύθυνη αρχείου δοτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ανέφερε ότι τα δείγματα που μαζεύονται, μπορεί να δοθούν σε κάποιο άλλο άτομο το οποίο είναι συμβατό, άσχετα αν η δειγματοληψία πραγματοποιείται για τη Νικολέτα.
Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συμμετέχει σε παγκόσμια βάση δεδομένων οπότε με το που εγγράφεται σε αυτό ένας Κύπριος δότης εθελοντής, γίνεται η εξέταση συμβατότητας και αυτόματα καταχωρείται στο σύστημα και τα δεδομένα του πάνε σε παγκόσμια βάση.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εντοπιστεί από αρχείο άλλης χώρας. Για τη Νικολέτα ήδη τρέχει η διεθνής έρευνα.
Αρχικά με το που θα διαγνωστεί ένας ασθενής οι πρώτοι που ελέγχονται είναι η οικογένεια, αργότερα το αρχείο και μετέπειτα η παγκόσμια τράπεζα. Ένας δότης μπορεί να δώσει ξανά μόσχευμα μυελού των οστών χωρίς να πάθει κάτι. Μετά από 4-6 εβδομάδες αναπληρώνεται όπως με το αίμα.
Οι ηλικίες εγγραφής δότη είναι 18-45 αλλά στο αρχείο μένουν μέχρι 60 χρονών.
Διαβάστε επίσης