Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται στην ομάδα ιχνηλάτησης, του Υπουργείου Υγείας, λόγω των αδήλωτων επαφών, που πολλά θετικά κρούσματα και για πολλούς και διάφορους δεν αναφέρουν στους ιχνηλάτες.
«Υπάρχουν πολλά κίνητρα στα άτομα που δεν λένε τις επαφές τους. Υπάρχουν άτομα με μυστικά, άτομα που δεν θέλουν να συνεργαστούν, κάποιοι λόγω σοκ δεν θυμούνται τις επαφές τους. Έχουμε κρούσματα από όλη την γκάμα ατόμων της κυπριακής κοινωνίας», ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο επικεφαλής Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Συλβέστρος.
Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε οι χθεσινές δραματικές εκκλήσεις, του Υπουργού Υγείας για τις αδήλωτες επαφές. Όπως ανέφερε ο κ. Συλβέστρος, πέραν από τη μαθήτρια σε Γυμνάσιου της Λεμεσού, που δεν ανέφερε στενότατη επαφή της, επίσης μαθητή που διαγνώστηκε μέρες μετά ως θετικός, εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και άλλα παρόμοια περιστατικά.
«Τις τελευταίες ημέρες βρίσκουμε επαφές που δεν μας έχουν δηλωθεί από το κρούσμα. Όταν χάνουμε τις επαφές και τις βρίσκουμε μετά από 2 εβδομάδες, αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Δεν έχει σημασία να τις βρούμε μετά, διότι μάλλον θα έχουν προλάβει να διασπείρουν τον ιό. Βλέπουμε για παράδειγμα επαφές που είναι υποψιασμένοι και δεν μας δηλώνονται και πάνε από μόνοι τους να κάνουν εξετάσεις. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους υπόλοιπους στα εργαστήρια ή στους τυχαίους ελέγχους.Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα».
Αναμένουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η ενέργεια μερίδας θετικών κρουσμάτων, που δεν πιστεύουν στο αποτέλεσμα και μεταβαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια για να κάνουν το τεστ. «Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή εάν δεν ενημερωθεί το εργαστήρι μπορεί να γίνει διασπορά του ιού», σημείωσε ο κ. Συλβέστρος ο οποίος προειδοποίησε με ενδεχόμενο έκρηξης κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
«Περιμένουμε περαιτέρω αύξηση επειδή υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης στην κοινωνία.. Τα κρούσματα που έχουμε τώρα, δεν έχουν σχέση με αυτά του Μάρτιου και του Απριλίου. Πλέον επειδή δεν έχει lockdown έχουν πολλές επαφές. Χθες είχαμε για παράδειγμα 30 κρούσματα. Σκεφτείτε να έχουν από περίπου 30 επαφές ο καθένας. Περιμένουμε πολύ περισσότερα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα. Γι’ αυτό πολύ σημαντικό να δηλώνονται όλες οι επαφές για να σπάμε τις αλυσίδες. Ήταν πολύ πιο εύκολο στην καραντίνα να σπάμε αλυσίδες, επειδή ο κόσμος ήταν περιορισμένος. Μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση τώρα που τα κρούσματα είναι 30, εάν γίνουν 300 πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ιχνηλάτηση».
Ο κ. Συλβέστρος, υπογράμμισε πως σε κάποια κρούσματα, ειδικά όταν αφορά σε μαθητές με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, οι επαφές τους μπορεί να είναι 100-150, για τον κάθε ένα. «Αρχικά επικοινωνούμε με τη Διεύθυνση του σχολείου και τους λέμε οι ίδιοι να ενημερώσουν τους μαθητές. Πρέπει αυστηρά να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Ποιοι είναι οι «κυνηγοί των επαφών
Η Ομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, συστάθηκε λίγο πριν την πανδημία και αποτελείται από 13 άτομα. Μέχρι στιγμής, κατάφερε να εντοπίσει περίπου τα μισά κρούσματα που διαγνώστηκαν στην Κύπρο.
«Η διαδικασία ιχνηλάτησης ξεκινά μόλις παραλάβουμε το κρούσμα από τα εργαστήρια. Μας στέλνουν στοιχεία επικοινωνίας και παίρνουμε συνεντεύξεις. Προσπαθούμε να βρούμε την πηγή και ακολούθως προσπαθούμε να δούμε με πόσους ήρθε σε επαφή. Αυτή η διαδικασία γίνεται με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και επαφίεται στην ατομική ευθύνη του κρούσματος να μας αναφέρει τις επαφές του», ανέφερε καταλήγοντας ο επιδημιολόγος πεδίου, του Υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε επίσης