Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τον Χειμώνα αν δεν τηρηθεί η συμμόρφωση στα υπάρχοντα μέτρα και πρωτόκολλα δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εύκολα.
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε ότι ο φετινός Χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. «Θα είναι δύσκολος γιατί παρά την προετοιμασία και την εμπειρία που έχει μαζευτεί, τον Χειμώνα θα έχουμε και πολλά νοσήματα του αναπνευστικού και πιο πολύ κόσμο σε συνθήκες συγχρωτισμού, θα υπάρχει και μια κόπωση σίγουρα.
Δεν αναμένεται ότι η πανδημία θα έχει θετική πορεία στο παγκόσμιο, το οποίο σημαίνει ότι κάναμε μέχρι τώρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε και να το κάνουμε κι ακόμα καλύτερα», σημείωσε.
Σε σχέση με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τον Χειμώνα, ο κ. Τσιούτης εξέφρασε την ελπίδα αυτό να μην γίνει αλλά δεν το απέκλεισε. «Η Κύπρος έχει δείξει ότι μπορεί να το ελέγξει. Η χώρα μας έχει τέτοια χαρακτηριστικά που επιτρέπουν ένα γρήγορο έλεγχο οποιασδήποτε έξαρσης αλλά αν τα πράγματα που έχουμε δει μέχρι τώρα γίνουν ανησυχητικά, δηλαδή υπάρχει μεγάλος αριθμός επαφών και κανένας περιορισμός στις κοινωνικές συναντήσεις και εκδηλώσεις, αν συνεχίσουμε να βλέπουμε υγειονομικά πρωτόκολλα να παραβιάζονται, αν συνεχίσουμε να βλέπουμε άτομα με συμπτώματα να κυκλοφορούν κανονικά και να μην προσέρχονται για έλεγχο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας τριψήφιος αριθμός. Σίγουρα δεν το θέλουμε αλλά επειδή έχουμε δει πολλά τέτοια σενάρια στο εξωτερικό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», είπε.
Το γεγονός του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων, επανέλαβε, δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Με τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται να μην επαναπαυθούμε, να έχουμε μια καθημερινή ανοχή. Θα βλέπουμε καθημερινά κρούσματα αλλά αυτό που αναζητούμε και από τους εαυτούς μας και τις διάφορες διαδικασίες είναι να παραμένουμε εντός ελεγχόμενου αριθμού διαχείρισης κρουσμάτων», ανέφερε.
Στο παρόν στάδιο διανύουμε μια μικρή έξαρση
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε πως αυτή την στιγμή διανύουμε μια μικρή έξαρση, η οποία έχει μια σταθερή πορεία τις τελευταίες δύο περίπου εβδομάδες. «Δεν έχει ελεγχθεί πλήρως ούτε φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ξεκίνησε από κάποια γεωγραφική περιοχή, επεκτάθηκε και σε άλλες επαρχίες, κάποιες αλυσίδες μεγάλωσαν πέραν του στενού κύκλου, κάποιες άρχισαν να σβήνουν. Είχαμε 250 περιστατικά μόνο τον Σεπτέμβριο κι έχουμε αρκετά δεδομένα από την ιχνηλάτηση που δείχνει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στόχους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε απ΄ εδώ και πέρα ώστε και τώρα να περιορίσουμε όσο μπορούμε την περαιτέρω διασπορά αλλά και για μελλοντικό σχεδιασμό στα πρωτόκολλα και στα μέτρα που εφαρμόζουμε τον Χειμώνα», πρόσθεσε.
Αυτές οι παρατηρήσεις, συνέχισε, είναι ότι πλέον ο κόσμος έχει πάρα πολλές στενές επαφές, ότι καθημερινά βρισκόμαστε σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και με πολλά διαφορετικά άτομα άρα όλα αυτά αυξάνουν και την πιθανότητα μετάδοσης αλλά δυσκολεύουν και την ιχνηλάτιση. Φαίνεται, είπε, ότι εκτός του περιβάλλοντος μας υπάρχουν κι άλλοι χώροι που είναι υψηλής μετάδοσης, όπως είναι ο χώρος εργασίας στις επιχειρήσεις και εργοστάσια, στα σχολεία, στις αθλητικές εκδηλώσεις και τις ποδοσφαιρικές ομάδες.
«Αυτά είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που φαινόταν και από άλλες χώρες ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι και εκδηλώσεις με δυνατότητες υπερμετάδοσης και διασκορπισμού του ιού και ότι η προσοχή θα πρέπει να στραφεί ώστε τα πρωτόκολλα να τροποποιηθούν ανάλογα και να υπάρξουν υπενθυμίσεις και έλεγχοι ούτως ώστε να βελτιώνεται η κατάσταση», επεσήμανε.
Από την άλλη, είπε, φαίνεται ότι οι αρχές και τα μέτρα που έχουν τεθεί στα αεροδρόμια και τις αφίξεις από τον Ιούνιο λειτουργούν πολύ καλά. «Παρόλο που κάποιες μέρες ένα σημαντικό ποσοστό των θετικών περιστατικών έχουν ιστορικό ταξιδιού, τα περισσότερα από αυτά είτε είναι άτομα που βρίσκονται ήδη σε περιορισμό γιατί ήρθαν από χώρες κατηγορίας Γ είτε είναι μεμονωμένα περιστατικά τα οποία τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο δεν έχουν αποτελέσει αφετηρία μιας αλυσίδας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσιούτης είπε πως με τα χαρακτηριστικά που έχει η παρούσα έξαρση είναι πάρα πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσει ο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων. «Το ζητούμενο εδώ είναι να παραμείνει με τα χαρακτηριστικά που έχει τώρα, δηλαδή έγκαιρος εντοπισμός, έγκαιρη απομόνωση των επαφών, ευρύς εργαστηριακός έλεγχος και συνεχής αναθεώρηση και βελτίωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», σημείωσε.
Σύνηθες το θετικό περιστατικό στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λεμεσού
Κληθείς να σχολιάσει το θετικό κρούσμα σε βοηθό θαλάμου στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού είπε πως είναι ένα σύνηθες φαινόμενο όπως και όλα τα άλλα.
«Όπως βλέπεις περιστατικά σε εστιατόρια, σχολεία, αθλητικές ομάδες έτσι μπορείς να το δεις και σε κάποιο επαγγελματία υγείας. Το θέμα είναι εκεί να έχει μειωθεί το ρίσκο μετάδοσης εκ των προτέρων όσο γίνεται καλύτερα. Από την αρχή της πανδημίας ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των περιστατικών ήταν επαγγελματίες υγείας. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν, είναι αναμενόμενο αλλά αυτό που θέλουμε είναι όλοι μας να προσαρμοστούμε σε αυτή την νέα πραγματικότητα ούτως ώστε εκ των προτέρων να μειώνουμε το ρίσκο αυξημένης μετάδοσης», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης