Τα επόμενα εικοσιτετράωρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, θεωρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως καθοριστικά για τη μάχη με την πανδημία, αφού θα δώσουν καλύτερη εικόνα για το μέγεθος της έξαρσης σε κάθε περιοχή και θα δείξουν το δρόμο, για τη λήψη ή όχι, επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Εάν ξαναδούμε απότομη έκρηξη κρουσμάτων, η οποία θα συνεχιστεί για περισσότερες από δύο ημέρες, αυτό θα είναι και το σήμα για επιπρόσθετους περιορισμούς. Ενδεχόμενη μείωση περιστατικών, θα δείξει από την άλλη πως άρχισαν να λειτουργούν τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή.
Η κατάσταση στη Λεμεσό, συνεχίζει πάντως να κρέμεται από μια κλωστή, την ώρα που τα κρούσματα αυξήθηκαν και σε άλλες περιοχές. Αυτό που θέλουν να δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι εάν στην Λεμεσό, είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά στον ίδιο βαθμό όλες οι περιοχές ή εάν υπάρχει ανεξέλεγκτη διασπορά σε όλη την επαρχία.
Η φιλοσοφία των μέτρων στο τραπέζι, κινείται στον περαιτέρω περιορισμό των συναθροίσεων και στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μέσω διατάγματος αυτή τη φορά, ειδικά για τη Λεμεσό. Ένα άλλο μέτρο, που επεξεργάζονται οι ειδικοί, είναι αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους που θεωρείται από κάποιους πως θα συμβάλει στη μείωση της διασποράς.
Παρόλο που τα κρούσματα χθες και προχθές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ήταν σχετικά μειωμένα (συνολικά 106), η ανάλυση των στοιχείων δεν χαμήλωσε το επίπεδο της ανησυχίας, αφού μόλις 981 εργαστηριακές εξετάσεις διενεργήθηκαν στην κοινότητα λόγω του ότι ήταν κλειστά τα μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια. Μάλιστα, ένας στους 25 άτομα που υποβλήθηκε σε τεστ διαγνώστηκε ως θετικός στην covid-19, οι πλείστοι εκ των οποίων από την επαρχία της Λεμεσού.
Με προτεραιότητα η ιχνηλάτηση
Η ομάδα ιχνηλάτησης, ενισχύθηκε και θα ενισχυθεί περαιτέρω με φοιτητές ιατρικής τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, παραμένει παροπλισμένη αφού οι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολλές εκατοντάδες. Προτεραιότητα δόθηκε στον εντοπισμό των επαφών που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να τύχουν έγκαιρης ιατρικής φροντίδας και εάν παραστεί ανάγκη να νοσηλευτούν άμεσα.
Το Υπουργείο Υγείας έχει στο πλάνο του την αγορά 200 χιλιάδων rapid antigen tests, που μπορούν να δώσουν αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στις αρμόδιες υπηρεσίες, να σχηματίζουν σε πραγματικό χρόνο, εικόνα του μεγέθους της έξαρσης σε κάθε περιοχή. Αν και τα γρήγορα τεστ, δεν έχουν την αξιοπιστία των PCR, χρησιμοποιούνται πλέον σε αρκετές χώρες αφού το ποσοστό της σωστής διάγνωσης έχει αυξηθεί.
Η μεγάλη ανησυχία
Η πιο μεγάλη έγνοια αυτή τη στιγμή, είναι πάντως μήπως αυξηθεί απότομα ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία και δοκιμαστεί το σύστημα υγείας. Ήδη οι εισαγωγές είναι αυξημένες, με τον ΟΚΥπΥ να ετοιμάζεται να παρουσιάσει δημόσια το πιθανότερο την Πέμπτη, το πλάνο του για κάθε ενδεχόμενο.
«Υπάρχει αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο. Αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, είχαμε τρεις ασθενείς στο νοσοκομείο Αναφοράς και αυτή τη στιγμή, φτάσαμε μέχρι και τα είκοσι άτομα στο νοσοκομείο Αμμοχώστου», ανέφερε στον REPORTER η Παθολόγος/Λοιμωξιολόγος Δρ. Ειρήνη Χριστάκη, Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας υπέδειξε πως «η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, θα φέρει σίγουρα και περισσότερες νοσηλείες στα νοσοκομεία και περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Όπως σημείωσε, «στα νοσοκομεία, υπάρχει σχέδιο δράσης και αυτή τη στιγμή, είναι έτοιμα να υποδεχθούν ένα ικανό αριθμό ασθενών, οι οποίοι θα νοσήσουν».
Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Αναφορά για τον κορωνοϊό, που έδωσε στοιχεία από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 6 Οκτωβρίου (πριν την μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων), το 12,4% (233 άτομα) των περιστατικών της covid-19 χρειάστηκε να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, από τους 34 ασθενείς που εισήχθησαν στις ΜΕΘ, οι 31 (86,1%) διασωληνώθηκαν.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ηπιότερη νόσηση σε κάποια από τα περιστατικά, που έχει να κάνει με την ηλικία των κρουσμάτων, που είναι μικρότερη από ότι στο πρώτο κύμα της επιδημίας. Επίσης, υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές ότι το ιικό φορτίο κατά τη μόλυνση, ενδεχομένως να συμβάλει στην εξέλιξη μιας βαρύτατης κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως η χρήση της μάσκας, μπορεί να βοηθήσει, αφού μειώνει το ιικό φορτίο στο οποίο μπορεί κάποιος να εκτίθεται», υπογράμμισε η Ειρήνη Χριστάκη η οποία κάλεσε τον κόσμο, να τηρεί τα μέτρα.
«Είμαστε όλοι κρίκοι αυτής της αλυσίδας. Είμαστε μέρος του προβλήματος και μέρος της λύσης», υπέδειξε.
Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει να καλεί με εκκλήσεις του όλους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου (πυρετός, βήχας, μυαλγίες, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, δυσγευσία), οι να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για να λάβουν περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.
Για γενικές πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό, οι πολίτες όπως ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 1412 (8 π.μ.-8 μ.μ., Δευτέρα-Παρασκευή) ή με την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], για απορίες σε σχέση με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες που βρίσκονται σε ισχύ. Επιπλέον, πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/.
Το τηλεφωνικό κέντρο 1420 λειτουργεί, όπως ξεκαθαρίζεται σε ανακοίνωση, μόνο για αναφορά έκτακτων περιστατικών της covid-19.
reporter.com.cy
Διαβάστε επίσης