Οι φόβοι για νέα έκρηξη κρουσμάτων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, με τα περιστατικά σχεδόν να τετραπλασιάζονται σε ένα εικοσιτετράωρο και την πορεία του ιού να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, το Υπουργείο Υγείας, επεξεργάζεται νέα μέτρα, με ορίζοντα όλο το χειμώνα. Εάν δε τα επόμενα εισιτετράωρα, δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων στην επαρχία Λεμεσού, τότε θα συζητηθούν έκτακτα τοπικά μέτρα.
Ο θλιβερός Οκτώβριος της covid-19, που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, πέρασε ήδη το φράγμα των χιλίων κρουσμάτων στη χώρα μας, καταγράφοντας ήδη 1097 περιστατικά, τα 795 εκ των οποίων μάλιστα, τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Αυτό σημαίνει πως σε 20 μέρες καταγράφηκε σχεδόν το 40% των κρουσμάτων της covid, από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο. Το πιο ανησυχητικό είναι πως το 70% των ατόμων που προσβλήθηκαν, έχουν συμπτώματα κάτι που αυξάνει την πιθανότητα κάποια από αυτά να χρειαστούν νοσηλεία.
Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων περιστατικών, προέρχεται και πάλι από την επαρχία Λεμεσού, με την πόλη να συγκεντρώνει την συντριπτική πλειοψηφία τους και την κατάσταση σε αυτή να παραμένει εκτός ελέγχου. Οι εστίες είναι πολλές και ανεξέλεγκτες, με τις αλυσίδες μετάδοσης να πληθαίνουν μέρα με την ημέρα. Αυξημένα κρούσματα ωστόσο, εμφανίζουν και άλλες περιοχές στην υπόλοιπη Κύπρο και κυρίως στην επαρχία Πάφου.
Παραδίδουν μέτρα στον Ιωάννου
Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Υγείας, ζήτησε από τους επιδημιολόγους, που συνεδρίασαν χθες βράδυ, να ετοιμάσουν προτάσεις με νέα μέτρα. Ζητήθηκε ακόμη από τους επιστήμονες, να αναφέρουν εάν κάποια από τα μέτρα που είναι ήδη σε εφαρμογή, πρέπει να επεκταθούν μέχρι τον Ιανουάριο.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα που στόχο έχουν τον περιορισμό των συναθροίσεων καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπως είναι για παράδειγμα ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων σε γάμους και βαπτίσεις. Προτείνεται ακόμη η παράταση των υφιστάμενων μέτρων στη Λεμεσό και η επέκταση του μέτρου κλεισίματος των χώρων εστίασης στις 10:30 και στις υπόλοιπες επαρχίες, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Εάν διαπιστωθεί πάντως ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αντί να μειώνονται, αυξάνονται τα κρούσματα στη Λεμεσό τότε υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για ρύθμιση μέσω διατάγματος της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 11:30 το βράδυ και περαιτέρω μείωση του αριθμού των παρευρισκομένων σε δημόσιους χώρους. Μέτρα που παραπέμπουν στην ουσία σε ελεγχόμενο lockdown και στόχο έχουν από τη μία τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή και από την άλλη, την απομάκρυνση του απευκταίου ενδεχομένου, να υπάρξει σε ολόκληρη τη χώρα, ανεξέλεγκτη διασπορά.
Έρχονται τα rapid antigen tests
Το Υπουργείο Υγείας, ετοιμάζεται όπως είναι γνωστό να ρίξει ακόμη ένα όπλο στη μάχη με την πανδημία, που είναι τα rapid antigen tests με στόχο οι αρμόδιες υπηρεσίες, να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, συζήτησαν ψες το θέμα, αφού τους ζητήθηκαν προτάσεις για τους χώρους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν σκέψεις ώστε σε rapid test να υποβάλλονται ταξιδιώτες, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.
«Είναι πολύ σωστή η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και την επικροτώ, καθώς και τη διαδικασία που ακολουθεί για προμήθειά τους, που είναι πολύ προσεκτική», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος σημείωσε πως, «τα rapid antigen tests, έχουν το πλεονέκτημα ότι δίνουν πολύ γρήγορα αποτέλεσμα, είναι αρκετά πιο φτηνά και λόγω αυτού θα μπορούσαν να γίνονται σε ευρεία κλίμακα. Ενώ έχουν λιγότερη ακρίβεια από την PCR, στην χρονική περίοδο που ένα άτομο έχει υψηλό ιικό φορτίο στο αναπνευστικό του, κάτι που είναι και συνώνυμο της μεταδοτικότητας του ατόμου αυτού, η ακρίβειά τους είναι αρκετά υψηλή και σχεδόν ισάξια, της μοριακής εξέτασης (PCR). Το που θα χρησιμοποιηθεί, θέλει προσεκτικό σχεδιασμό και να δούμε πως έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες».
Οι ειδικοί συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία της λήψης μέτρων ατομικής προστασίας, που είναι τα μόνα που μπορούν να μας προστατεύσουν από την νόσο. Οι εκκλήσεις τους πάντως, έπιασαν τόπο σε πολλές επιχειρήσεις, αφού ολοένα και περισσότερες εφαρμόζουν εσωτερικά μέτρα, που αφορούν κυρίως στην ομαδοποίηση του προσωπικού και στην εργασία από το σπίτι.
«Μαθαίνουμε και μεις ότι αρκετές εταιρείες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή έστω κάποιων από αυτά τα μέτρα και σε ένα γενικότερο προγραμματισμό. Αυτό είναι πολύ θετικό, επειδή αυτό θα βοηθήσει. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονταν και την περίοδο του lockdown, άρα υπάρχει μια εμπειρία. Οι συστάσεις αυτές δεν έχουν στόχο την οικονομική ζημιά, στόχο έχουν να δοθούν προτάσεις ώστε η κάθε εταιρεία να εφαρμόσει μέτρα ώστε να λειτουργεί, αλλά να παραμένει ασφαλές και το περιβάλλον της, μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς», υπέδειξε ο Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων.
Όπως συνεχίζει να υποδεικνύει στις εκκλήσεις του το Υπουργείο Υγείας, πολύ σημαντικό είναι όλοι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, όπως πυρετό, βήχα, μυαλγίες, αγευσία, ανοσμία και δυσγευσία, να παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνήσουν για οδηγίες, με τον Προσωπικό τους Ιατρό.
reporter.com.cy