Σε ισχύ βρίσκονται από χθες τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη με στόχο την επαναφορά της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ σε Λεμεσό και Πάφο άλλαξαν τη ρουτίνα των πολιτών, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό αλλά και την αγανάκτησή τους. Μπορεί τα μέτρα να έχουν τη λογική του περιορισμένου χρονικού διαστήματος, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εύλογες απορίες κυρίως ως προς τη χρήση μάσκας.
Μάσκα παντού!
Με βάση το διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το υπουργείο να διευκρινίζει ότι από την πιο πάνω ρύθμιση εξαιρούνται: οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης, άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές, με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα, με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό και ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος. Συνεπώς, ακόμη και αν ένας πολίτης κινείται μόνος του στον δρόμο, στο πεζοδρόμιο, ή ακόμα και έξω από το σπίτι του θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράει μάσκα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Π» η λειτουργός Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έχει τη λογική του όταν βρισκόμαστε σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όχι όταν κάποιος είναι μόνος του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει δοθεί γραπτώς, συνεπώς είναι λογικό οι πολίτες να βρίσκονται σε σύγχυση.
Πότε τελειώνει το γλέντι;
Παράλληλα, πρόσθετες διευκρινίσεις χρειάζεται να γίνουν και για το θέμα των γάμων ή βαπτίσεων. Αν για παράδειγμα το δείπνο που ακολουθεί γίνεται στις επαρχίες Πάφου ή Λεμεσού, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10:30 το βράδυ και οι προσκεκλημένοι να βρίσκονται στα σπίτια τους μέχρι τις 11. Πέραν όμως του μέτρου που ισχύει στις δύο αυτές επαρχίες, υπάρχει και ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι, όπως άλλωστε ισχύει και στους χώρους εστίασης. Τώρα, για τους χώρους εστίασης διευκρινίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την έξοδο αλλά και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων. Οι πολίτες μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν βρίσκονται στο τραπέζι τους, νοουμένου ότι δεν μετακινούνται από το ένα τραπέζι στο άλλο και μεταξύ των τραπεζιών τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων. Όσον αφορά τα μέτρα που ισχύουν κατά τον εκκλησιασμό και κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, στο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Άρα υπάρχει ο περιορισμός των 75 ατόμων, δεδομένων της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αλλά και της τήρησης των αποστάσεων.
Μόνο για ευπαθείς
Σχετικά με το μέτρο για εξυπηρέτηση των ατόμων άνω των 60 ετών και των ατόμων με αναπηρίες σε υποστατικά λιανικού εμπορίου τροφίμων παγκύπρια από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους έως τις 9 π.μ., το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται σε ποιους χώρους ισχύει και σε ποιους δεν ισχύει. Συγκεκριμένα, η πιο πάνω ρύθμιση αφορά υπεραγορές, φρουταρίες, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία και φαρμακεία. Στους χώρους αυτούς όμως δεν συμπεριλαμβάνονται αρτοποιεία, περίπτερα ή/και άλλοι χώροι όπου η εξυπηρέτηση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει συγχρωτισμός ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες τις συγκεκριμένες ώρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το ανάλογο πιστοποιητικό.
Υπερβολικά και κατασταλτικά
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Π» η λέκτορας Παιδιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Ζωή Δωροθέα Πανά, τα μέτρα μοιάζουν υπερβολικά αλλά δεδομένων της κούρασης των πολιτών και του γενικότερου εφησυχασμού που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στο να επανακτηθεί ο έλεγχος της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου. Η ίδια αναφέρθηκε και στη μεγάλη πίεση που δέχεται η ομάδα ιχνηλάτησης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν υπομονή και να τηρούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα σε περίπτωση που είναι θετικοί στον ιό ή αποτελούν επαφές θετικού κρούσματος. Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται η ομάδα ιχνηλάτησης είναι το γεγονός ότι από τα 188 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη προέκυψαν πέραν των 10 χιλιάδων στενών επαφών, συνεπώς το κάθε κρούσμα είχε κατά μέσο όρο 50 με 53 επαφές. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό επαφών αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) στην Κύπρο κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που είναι θετικό στον ιό μπορεί να επιμολύνει τουλάχιστον άλλα 2 άτομα.