«Με κάποια τύχη, θα έχουμε δύο ή τρία από τα έξι εμβόλια, που βρίσκονται στη φάση τρία των κλινικών δοκιμών αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Μπιλ Γκέητς.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του All Markets ο Γκέιτς είπε ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο «στις αρχές του επόμενου έτους». Είναι μια πολύ έμπειρη εταιρεία εμβολίων και σχεδίασε τη μελέτη της πολύ καλά» πρόσθεσε.
Ο Γκέιτς αναμένει επίσης την AstraZeneca, τη βρετανική εταιρεία που πιθανότατα θα παρέχει στην Αυστραλία εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε περίπτωση που προχωρήσουν οι κλινικές δοκιμές.
Επίσης και οι Johnson&Johnson, Novavax, Moderna και Sanofi αναμένεται να έχουν νέα για τα εμβόλια στις αρχές του επόμενου έτους.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ένας εθελοντής της AstraZeneca στην κλινική δοκιμή του εμβολίου πέθανε, αλλά ο Γκέιτς είπε ότι αυτό δεν ήταν «έκπληξη» για τις κλινικές δοκιμές. «Ακόμα κι αν εγκριθούν δύο ή τρία, από τα πρώτα έξι εμβόλια, η αποτελεσματικότητά τους στην διακοπή της μετάδοσης του ιού ενδέχεται να μην είναι τέλεια» σημείωσε. Αν και είναι πιθανό να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, που θα διασφαλίσουν ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα είμαστε καλύτερα, πάλι δεν θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς επισήμανε ο Γκέιτς.
«Πρέπει να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού μέχρι τότε για να μειώσουμε πραγματικά τους αριθμούς και όσο αυτή η ασθένεια υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο, η πιθανότητα επανεμφάνισης θα είναι πάντα εκεί», είπε. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, με τον Γκέιτς να λέει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να στρέφονται σε επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας για πιθανά εμβόλια.
Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το εμβόλιο, με αναφορές σε μένα ή τον φρ. Άντονι Φάουτσι ήταν κάτι που δεν περίμενα, επισημαίνει ο Μπιλ Γκέιτς. «Επομένως, πρέπει να διερωτάσθε αν αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστούν τομείς όπως η χρήση μάσκας ή η προθυμία λήψης του εμβολίου. Είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι υπάρχει ένα ποσοστό 30% του πληθυσμού που καταλαβαίνει ότι αυτό θα ωφελήσει άλλους ανθρώπους, και έτσι θα εμβολιαστούν» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο συνιδρυτής της Microsoft είπε ότι θα ήταν επίσης ζωτικής σημασίας να υπάρξει σύνδεση με τις φτωχότερες χώρες ώστε να διασφαλιστεί η διανομή του εμβολίου.
Ο δρ. Άντονι Φάουτσι από την πλευρά του, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής του All Markets ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βιώνουν το πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Το βλέπω περισσότερο ως παράταση και επιδείνωση του πρώτου κύματος» είπε χαρακτηριστικά. «Αρχίσαμε να βλέπουμε μια κορύφωση που μας έφερε περίπου 70.000 κρούσματα την ημέρα. Τώρα καθώς κρυώνει ο καιρός, επιστρέψαμε ξανά στο χειρότερο σενάριο, με πάνω από 80.000 κρούσματα την ημέρα».
Διαβάστε επίσης