Το μέτρο «μάσκες παντού», συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις αλλά κυρίως να μπερδεύει τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ερωτήματα αναφορικά με το πότε πρέπει να φοράμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.
Ο REPORTER, μάζεψε αυτά τα ερωτήματα και τα υπέβαλε στο μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Ζωή-Δωροθέα Πανά, η οποία απαντά με παραδείγματα σε ποιες περιπτώσεις φοράμε και σε ποιες όχι, προστατευτική μάσκα όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους ή στο αυτοκίνητο.
Η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, σημειώνοντας πως είναι κατανοητές οι αντιδράσεις του κόσμου, αφού κάποια από τα μέτρα λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής μας εικόνας, ήταν λίγο αυστηρά και υπερβολικά, εξήγησε την φιλοσοφία του μέτρου της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
«Ο στόχος του μέτρου, ήταν πρώτο να αποτρέψουμε έμμεσα τις πολλές επαφές του κόσμου και τις μετακινήσεις, που γνωρίζουμε πως αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή, πολλοί από εμάς, μπορεί να έχουν μολυνθεί και κάποιοι δεν το γνωρίζουν επειδή είναι ασυμπτωματικοί. Γι’ αυτό, πήγαμε λίγο πιο αυστηρά. Ξέρουμε πως σε κάποιους εξωτερικούς χώρους, συνωστιζόμαστε όπως σε χώρους εστίασης και καφετέριες, όπου είχαμε και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Άρα η λογική πίσω από τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, βασίζεται στο να μετριάσουμε τη μετάδοση εκεί όπου δεν τηρείται, για κάποιους λόγους, το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Πού πρέπει να φοράμε τη μάσκα
Υπογραμμίζοντας πως η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να εφαρμόζεται όταν κάποιος έχει επαφή με άλλα άτομα, η κ. Πανά εξήγησε πως, «εάν κάποιος είναι μόνος του και περπατά ή στέκεται σε εξωτερικό χώρο, δεν έχει νόημα να φορά τη μάσκα, αφού δεν έχει επαφή με άλλο άτομο».
«Για να φορέσεις τη μάσκα σου», σημείωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, πρέπει «να είσαι σε ένα χώρο πολυσύχναστο, όπως για παράδειγμα σε μια οδό όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος, όπως είναι η Λήδρας ή το εξωτερικό μιας καφετέριας κ.λπ. Εδώ χρειάζεται η μάσκα, επειδή μπορεί να είσαι κοντά με ένα μολυσματικό άτομο. Υπερβολικό, επαναλαμβάνω, αλλά έχει κάποια λογική».
Πότε φοράμε την μάσκα, όταν πάμε για καφέ ή για φαγητό
Σε ερώτηση κατά πόσον πρέπει να φοράνε μάσκα, όσοι πάνε για καφέ ή για φαγητό, απάντησε πως «όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο, όπου ενδεχομένως να υπάρχουν κοντά του, πολλά άλλα άτομα, είτε είναι κλειστός, είτε ανοικτός, πρέπει να φοράει μάσκα. Την βγάζει κατά τη διάρκεια της ενεργούς σίτισης ή όταν πίνει τον καφέ του, για παράδειγμα. Όταν πάει να πληρώσει ή όταν πάει τουαλέτα, όταν δηλαδή εκτεθεί ξανά σε πολύ κόσμο, πρέπει να την φορέσει.
Όταν, επίσης, πάει κάποιος να πάρει φαγητό ή ένα καφέ για να πάρει μαζί του, πρέπει να φορά τη μάσκα, «επειδή σε τέτοιους χώρους, συνήθως υπάρχει συνωστισμός».
Πού δεν φοράμε μάσκα
Δεν χρειάζεται να φορέσουν μάσκα τα άτομα που περπατάνε σε μη πολυσύχναστο δρόμο και άτομα που κάνουν είτε ατομική, είτε ομαδική άσκηση. «Εάν δηλαδή, κάποιος κάνει τζόκινγκ είναι πολύ δύσκολο να φορέσει μάσκα. Άρα εκεί δεν θα τη βάλουμε. Επίσης στο μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία, δεν θα φοράνε μάσκα οι μαθητές».
Τι πρέπει να κάνει εάν βγει κάποιος για λίγο από το σπίτι
Μια από τις μεγαλύτερες απορίες που δημιουργήθηκαν στους πολίτες, είναι κατά πόσον κάποιος, πρέπει να φορά τη μάσκα του εάν βγει για λίγο από το σπίτι και κυκλοφορήσει στη γειτονιά του. «Εννοείται πως όταν κάποιος βγει, για παράδειγμα να πετάξει τα σκουπίδια ή κάνει μια βόλτα σε γειτονιά του, όπου δεν υπάρχει κόσμος ή θα βγάλει έξω τον σκύλο του, δεν πρέπει να φοράει μάσκα. Εάν όμως πάει σε πολυσύχναστη περιοχή ή για ψώνια κ.λπ εννοείται πως πρέπει να φορέσει τη μάσκα. Εξαρτάται δηλαδή, τι θα κάνεις».
«Η λογική και η ουσία του μέτρου», επανέλαβε η Δρ. Πανά, «είναι να έχουμε ένα φραγμό στα αναπνευστικά μας σταγονίδια, όταν έχουμε επαφή με κόσμο. Εάν είσαι μόνος σου δεν χρειάζεται μάσκα αφού στον εξωτερικό αέρα, δεν κυκλοφορεί ο κορωνοϊός. Κυκλοφορεί εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός. Άρα, η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους έχει νόημα, όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλο κόσμο και όταν υπάρχει αυξημένος αριθμός πολιτών σε ένα συγκεκριμένο χώρο, οπότε αυξάνεται και η επικινδυνότητα».
Πότε φοράμε μάσκα στο αυτοκίνητο
Πολλά ερωτήματα, τέθηκαν και ως προς το κατά πόσον πρέπει οι επιβάτες σε ένα αυτοκίνητο, να φοράνε μάσκα. Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας σημείωσε πως, «εάν κάποιος είναι στο αυτοκίνητο με την οικογένειά του, με την οποία μένει στο ίδιο σπίτι, τότε δεν χρειάζεται μάσκα. Αν όμως, μεταφέρει άλλα άτομα, είτε είναι ανοικτά, είτε είναι κλειστά τα παράθυρά, πρέπει να φορέσει μάσκα».
Πώς και πόσο μας προστατεύει η μάσκα
Η χρήση της μάσκας προκαλεί πολλές αντιδράσεις, κυρίως ανάμεσα στους αρνητές της, με κάποιους να υποστηρίζουν μάλιστα, ότι δεν προσφέρει καμία προστασία. Θέση την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ζωή-Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας πως η μάσκα μειώνει σημαντικά την μετάδοση των αναπνευστικών σταγονιδίων.
«Έχουμε ένα φραγμό με τη μάσκα, αφού σταματάει τα μεγάλα σταγονίδια μέσα στα οποία βρίσκονται και οι κορωνοϊοί. Η χρήση μάσκας, κυρίως στους χώρους που είναι κλειστοί, δεν αφήνει τα μολυσματικά σταγονίδια να πάνε στο πρόσωπο του διπλανού. Έχουμε δεδομένα κυρίως από άλλες επιδημίες, που δείχνουν ότι η μάσκα βοηθάει στη μείωση της μετάδοσης».
Ποια είναι η ιδανική μάσκα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όταν κάποιος έχει συμπτώματα συμβατά με την COVID-19 ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να φοράει την απλή χειρουργική μάσκα.
«Οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο υφασμάτινες, όσο και αυτοσχέδιες μάσκες, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια που έχουν οριστεί για να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Ποια είναι, όμως αυτά; Στις υφασμάτινες πρέπει να προτιμάται το βαμβακερό ύφασμα και στις αυτοσχέδιες καλό είναι να υπάρχουν περισσότερες από μία στοιβάδες (στρώματα). Για τις αυτοσχέδιες υπάρχουν βιντεάκια και από τον ΠΟΥ. Είναι σημαντικό, επίσης, να γίνεται ιδανική χρήση της μάσκας, δηλαδή να καλύπτεται και το στόμα και η μύτη και εάν είναι υφασμάτινη να πλένεται τακτικά. Πρέπει να έχουμε 2-3 υφασμάτινες και να τις πλένουμε. Να διευκρινίσω πως οποιοδήποτε μπορεί να βάλει στην κοινότητα τη χειρουργική μάσκα, απλά δίνουμε και άλλες επιλογές, επειδή είναι πιο ακριβή», σημείωσε η η. Πανά.
Καταλήγοντας, η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Γνωρίζουμε πολύ καλά την κούραση του κόσμου και την αντίδρασή του στα αυστηρά και υπερβολικά μέτρα, όμως ο στόχος είναι να ελέγξουμε την ταχέως επιδεινούμενη εικόνα που είχαμε αυτήν την περίοδο» σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται πανικός.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε, με αυτό τα πλαίσιο. Η έκκληση προς όλους, είναι αυτή την περίοδο, που γίνεται και πάλι μια καθολική προσπάθεια, να συμβάλουμε όλοι για να καταφέρουμε το στόχο μας, που είναι να ελέγξουμε ξανά την επιδημιολογική μας εικόνα, για να πάμε στο πλαίσιο που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, με όχι τόσο αυστηρά μέτρα. Πρέπει να τηρούμε πολύ αυστηρά τα μέτρα αυτή την περίοδο και για ένα διάστημα, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου».