Με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, να συνεχίζει τη δραματική της πορεία και τις νοσηλείες να αυξάνονται, τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται αύριο, αποτελούν μια λύση μονόδρομο, αφού εάν αφεθεί η κατάσταση, τότε οι συνέπειες θα είναι ασύμμετρες. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως όλα δείχνουν θα βάλουν όλη την Κύπρο, που ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, υπό μερικό lockdown.
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, που άρχισε να επηρεάζει και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, αφού εάν δεν ληφθούν μέτρα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο χείριστο, εφιαλτικό σενάριο. Αυτό σημαίνει, μεγάλη ροή ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας, που συνεπάγεται με απώλεια ανθρώπινων ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν.
Η πιο τραγική εξέλιξη για την πορεία της πανδημίας αυτή την περίοδο, είναι ο εντοπισμός 37 κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό, που μετρά δύο θανάτους δύο 91χρονων. Ο ένας μάλιστα, αποδίδεται στην covid-19. Τα περιστατικά στον οίκο ευγηρίας, ήρθαν ως τραγική υπενθύμιση, για το τι μπορεί να συμβεί όταν η νόσος προσβάλει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ειδικά πάντως για τη Λεμεσό, όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, η ανησυχία βρίσκεται στο κατακόρυφο, αφού η διασπορά του ιού είναι τεράστια. Τα κρούσματα στην πόλη είναι πολλαπλάσια των υπόλοιπων περιοχών παγκύπρια. Χθες για παράδειγμα πάνω από τα μισά κρούσματα που ανακοινώθηκαν αφορούσαν στην επαρχία Λεμεσού. Τα 77 αφορούσαν στενές επαφές θετικών περιστατικών ενώ άλλα 35 εντοπίστηκαν στο γηροκομείο. Είναι γι’ αυτό το λόγο που γίνονται σκέψεις για ειδικά μέτρα, μόνο για τη Λεμεσό.
Ο στόχος των νέων μέτρων
Στόχος των νέων μέτρων, είναι η συγκράτηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, ώστε να μειωθούν και οι πιθανότητες ασφυξίας των νοσοκομείων μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς για να συμβεί αυτό, πρέπει οι περιορισμοί να έχουν ως στόχο την αποτροπή, καθώς και τη μείωση των μαζικών συναθροίσεων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε σειρά προτάσεων που περιλαμβάνουν παγκύπρια μέτρα, αλλά και τοπικά για τις περιοχές που συνεχίζουν να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Αυτό που δεν θα επηρεαστεί, είναι η λειτουργία των σχολείων, αφού και οι Ευρωπαϊκές συστάσεις μέσω του EVDC είναι όπως να μην κλείσουν τα σχολεία. Δεν αναμένεται, εξάλλου, να κλείσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
Οι προτάσεις των ειδικών
-Επέκταση των έκτακτων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 9 Νοεμβρίου για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου σε ολόκληρη την Κύπρο. Αυτά είναι:
Λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.
Απαγόρευση της μετακίνησης πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους, όπως μετακίνηση από και προς φαρμακείο ή νοσηλευτήριο η για σκοπούς εργασίας με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.
Αναστολή των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.
Αναστολή πρωταθλημάτων αθλητών όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών
Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις πάνω από 10 άτομα σε οικίες και άλλα ιδιωτικά και δημόσια υποστατικά.
-Επέκταση κάποιων από τα παγκύπρια μέτρα που είναι σε ισχύ μέχρι τις 9 Νοεμβρίου
Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Ο ανώτατος αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης σε κάθε τραπέζι ορίζεται στα 6 άτομα
Αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών
Επιπρόσθετα παγκύπρια μέτρα
Οι προτάσεις των ειδικών, περιλαμβάνουν επίσης πρόσθετα παγκύπρια μέτρα όπως:
Περαιτέρω του αριθμού καθήμενων ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις στα 150 άτομα (σημ. με τα υφιστάμενα μέτρα είναι 350) και συνέχιση της απαγόρευσης των cocktails party
Κατ’ οίκον εργασία σε ποσοστό 50%
Τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια με λειτουργία μόνο των εργαστηρίων
Δεν αποκλείεται πάντως, με βάση την συνεχώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα, να αποφασιστεί όπως ανασταλούν για συγκεκριμένη περίοδο γάμοι και βαπτίσεις, καθώς και να οριστεί ανώτατο όριο ατόμων σε κηδείες.
Επιπρόσθετα ειδικά μέτρα για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου
Κλείσιμο επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, όπως γυμναστήρια
Αύξηση ελέγχων σε κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας
Μαζικά rapit tests
Εντατικοποίηση ελέγχων για τήρηση των μέτρων
Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, θα παρουσιαστούν εξάλλου και τα νέα ειδικά Σχέδια στήριξης του Υπουργείο Εργασίας, προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήγηκαν από την πανδημία.
Τα κακά σημάδια που οδήγησαν στα μέτρα
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δείχνουν πως οι πιθανότητες ανεξέλεγκτης διασποράς σε ολόκληρη, πλέον την Κύπρο αυξήθηκαν. Ολοένα και περισσότερες περιοχές, πέραν των τεσσάρων που βρίσκονται στο «κόκκινο» (Λεμεσός, Πάφος, Πόλης Χρυσοχούς και Κυπερούντα) έχουν αυξημένα κρούσματα, ανάμεσά τους και περιοχές με μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Η αύξηση στις νοσηλείες, αποτελεί πάντως το πιο κακό σημάδι με τον ΟΚΥπΥ και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες, να συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις συνέπειες, σε περίπτωση που καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Ο μήνας που μπήκε, πάντως, δείχνει από την αρχή τις διαθέσεις του αφού σε δύο μόλις ημέρες κατέγραψε σχεδόν 400 κρούσματα.
Το Υπουργείο Υγείας, με ανακοινώσεις του συνεχίζει εν τω μεταξύ, να καλεί τον κόσμο να τηρεί τα ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας.