Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί τo τελευταίο 24ωρο σε κυβέρνηση και επιστημονική ομάδα για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, μετά και την νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συγκάλεσε για αύριο Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικ, ώστε να ενημερωθεί για το τι πήγε και πάει λάθος.
Το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για εντοπισμό 92 κρουσμάτων σε σφαγείο της Λευκωσίας, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη Λεμεσό, αφού, χθες για παράδειγμα, από τα 314 κρούσματα, τα 92 ήταν από το σφαγείο και περίπου τα 60 από τη Λεμεσό.
Ως εκ τούτου, αν και μέχρι τώρα είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο του τοπικού lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, φαίνεται πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν τελικά δούμε μια τέτοια απόφαση τις επόμενες μέρες.
Σκέψεις για τοπικό ή ολικό lockdown
Μέλoς της επιστημονικής ομάδας εξήγησε στο politis.com.cy πως η αυριανή σύσκεψη έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα νέα μέτρα που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση διά στόματος Κωνσταντίνου Ιωάννου, με στόχο την αναχαίτηση της Covid-19, σύμφωνα με μέλη της επιστημονικής ομάδας θα πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα -υπό κανονικές συνθήκες- εντός δέκα ημερών. Εντούτοις, η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα κυρίως σε χώρους εργασίας. «Είπαμε πολλές φορές πως ο κάθε χώρος εργασίας οφείλει και πρέπει να τηρεί ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να θερμομετρούν τους εργαζομένους και να κρατούν αρχείο. Αυτό φαίνεται να μην συμβαίνει, και είναι να διερωτάται κανείς αν οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν αντιλαμβάνονται πως μη τήρηση των κανόνων θα έχει επιπτώσεις πρώτα και κύρια στους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους», μας ανέφερε μέλος της επιστημονικής ομάδας.
«Είπαμε αρχικά ότι θα δώσουμε ένα περιθώριο περίπου 10 – 15 ημερών, ωστόσο αν συνεχίσουν να είναι αυξημένα τα κρούσματα θα πρέπει να μελετήσουμε το ενδεχόμενο τοπικού… ίσως και ολικού lockdown» ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι κατ’ ουδένα λόγο δεν αποτελεί αυτοσκοπός το κλείσιμο των πάντων.
Αντιγράφουμε την Ελλάδα;
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν πως η Κύπρος αντιγράφει πιστά την Ελλάδα. Τελικά ισχύει; «Δεν αντιγράφουμε με την κακή έννοια καμία χώρα. Σαφέστατα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινά στοιχεία, ωστόσο δεν είναι αυτό το κριτήριο. Με την ίδια λογική, αρκετές χώρες της ΕΕ αντέγραψαν την Κύπρο αναφορικά με το σύστημα ελέγχου που ακολούθησε στα αεροδρόμια και θεωρήθηκε πρότυπο» σημείωσε το μέλος της επιστημονικής ομάδας, ενώ καταλήγοντας τόνισε όλες οι χώρες αντιγράφουν καλές πρακτικές με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.