Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού στο Γενικό Σύστημα Υγείας προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να διορθώσει στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί αλλά και να αναχαιτίσει ανησυχητικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα, ο τεράστιος αριθμός παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς τα οποία, εκδίδονται κυρίως από τους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες.
Ταυτόχρονα, ο ΟΑΥ προχωρεί και σε ρυθμίσεις οι οποίες θα συνδέσουν, σε κάποιο βαθμό, την παραγωγικότητα του γιατρού, την αξιολόγηση του έργου του και γενικά την συμπεριφορά του εντός του Συστήματος, με το ύψος των απολαβών τους. Σχετική πρόταση, υπενθυμίζεται, είχε υποβληθεί προς τον ΟΑΥ και από τον υπουργό Υγείας πριν από αρκετούς μήνες.
«Η λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ναι μεν έχει βοηθήσει σημαντικά το ΓεΣΥ και η πλειοψηφία των γιατρών μας, όχι όλοι, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια στο πλευρό μας. Ωστόσο, έχουμε εντοπίσει κάποιες αδυναμίες και γι΄ αυτό, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το θεσμό αυτό προς όφελος και του Συστήματος και των γιατρών που εργάζονται σωστά αλλά κυρίως των δικαιούχων μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.
Μεγάλο πρόβλημα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «υπάρχει για παράδειγμα στον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδονται από τους προσωπικούς γιατρούς, προς ειδικούς γιατρούς». Όταν τα διεθνή δεδομένα «μας δείχνουν ότι ο προσωπικός γιατρός εκδίδει κατά μέσο όρο στο 20% – 25% των ασθενών του παραπεμπτικά για ειδικό γιατρό και τα υπόλοιπα περιστατικά τα διαχειρίζεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κι εμείς βλέπουμε γιατρούς να εκδίδουν παραπεμπτικά στο 70% των ασθενών τους, τότε σίγουρα πρέπει να παρέμβουμε».
Αυτό, εξήγησε, «θα γίνει με κάποιες ρυθμίσεις που προωθούνται και σίγουρα έχουν να κάνουν και με τον τρόπο συμπεριφοράς των ίδιων των δικαιούχων. Για παράδειγμα, τώρα, ένα παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό, δίνει το δικαίωμα στον ασθενή για τρεις επισκέψεις σε ειδικό γιατρό και είδαμε αρκετές περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι επισκέπτονται τρεις διαφορετικούς γιατρούς της ίδιας ειδικότητας για το ίδιο πρόβλημα. Άρα, εκείνο που θα κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον αριθμό των επισκέψεων, να μειωθούν από 3 σε 2, με δικαίωμα φυσικά στον γιατρό, εάν είναι απαραίτητο για τον ασθενή του να εκδώσει νέο παραπεμπτικό».
Εκτός από αυτά, «τώρα θα περάσουμε και σε ένα άλλο επίπεδο ρυθμίσεων οι οποίες θα αρχίσουν σταδιακά να επηρεάζουν και την αμοιβή του γιατρού, σε σχέση με το πώς λειτουργεί μέσα στο Σύστημα». Αυτό το ζήτημα όμως, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «θα το δούμε σε συνεργασία με τους γιατρούς μας, διότι έχει και νομική πτυχή, θα συμφωνήσουμε και μαζί τους θα προχωρήσουμε σε κάποια μέτρα».
Διαβάστε επίσης