Νέο πακέτο στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργοδοτούμενων ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδιο επιδότησης εργαζομένων, σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων, που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, όπως και εξάμηνη παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.
Όπως ανέφερε η κ. Αμιλιανίδου τα σχέδια τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στο κράτος επιπρόσθετα γύρω στα €30 εκατ. το μήνα.
Τα νέα σχέδια:
1ο σχέδιο:
Εφάπαξ χορηγία 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις ως 9 εργαζομένους που τελούν σε πλήρη αναστολή εργασιών από τις 16/3/2020
Πέραν των 9 εργαζομένων η χορηγία είναι 15.000 ευρώ
2ο σχέδιο: Επιχειρήσεις ή αυτοτελώς εργαζόμενοι που τελούν υπό πλήρη αναστολή ή με μείωση εργασιών πέραν του 80%
Χορηγία πεντακόσια ευρώ για ως ένα άτομο προσωπικό.
Χίλια διακόσια πενήντα ευρώ για επιχειρήσει που απασχολούν 2 εως 5 άτομα.
Χίλια επτακόσια πενήντα ευρώ για επιχειρήσεις που εργοδοτούν από 6 εως 9 άτομα.
Δυόμιση χιλιάδες ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 εως 50 άτομα.
Τρείς χιλιάδες ευρώ για επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 50 ατόμων.
Μια επιχείρηση μπορεί να ωφεληθεί μόνο από ένα από τα δύο σχέδια. Επιδοτούσα αρχή είναι το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
3ο σχέδιο:
Επιπλέον, εξάμηνη παράταση Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια, μέχρι 30/6/2021.
4ο σχέδιο:
Εξάμηνη παράταση επιδότησης επιτοκίου νέων στεγαστικών δανείων. Αφορά στεγαστικά δάνεια που δεν ξεπερνούν τις 350 χιλιάδες ευρώ και οι καθυστερημένες δόσεις δεν έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες.
Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας
Πρόσθετο κόστος 30 εκατ. ευρώ το μήνα για τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας. Η συνολική δαπάνη της επιδότησης απασχόλησης ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ από τον Μαρτιο.
Τα ειδικά σχέδια του υπουργείου Εργασίας θα καλύψουν όσες επιχειρήσεις θα αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω των νέων απαγορεύσεων.
Επιπρόσθετα, εξαγγέλθηκε Ειδικό Σχέδιο για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να διακινηθούν ή/ και να εργαστούν εξ αποστάσεως. Θα παρασχεθεί επίδομα 60% του μισθού τους, για τις 15 ημέρες που ισχύει η απαγόρευση.
Εξαγγέλθηκε επίσης σχέδιο στήριξης των ανέργων που εξάντλησαν τους έξι μήνες.
Θα δημοσιευτούν τα σχέδια τις επόμενες ημέρες για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση οι εργοδότες και οι αυτοτελείς εργαζόμενοι.
Ευάλωτα πρόσωπα που είναι μόνα τους, όπως είναι για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι που ζουν σε Λευκωσία αλλά τα παιδιά τους βρίσκονται στη Λεμεσό, θα στηριχθούν από ειδικά συνεργεία.
Ποιοι θα μπορούν να διακινούνται
Θα μπορούν να διακινούνται όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, εργοτάξια, φαρμακευτικές εταιρείες κ.λπ. Επίσης, οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργοδοτούνται σε ουσιώδεις υπηρεσίες όπως είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, ο τομέας της εκπαίδευσης και οι δικηγόροι.
Αλλά και οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, όπως και οι διαζευγμένοι γονείς που με βάση δικαστικό διάταγμα μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους.
«Δεν φτάσαμε στο σημείο των περικοπών»
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιβολή αποκοπών από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η πολιτική μας αυτή την στιγμή είναι αυτή της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι «δεν φτάσαμε στο σημείο των περικοπών» και ότι κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στη εγχώρια κατανάλωση.
Ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι «η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, η συνέχιση μιας ευέλικτης, στοχευμένης, συνετής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, η πλήρης εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών εργαλείων, αλλά και ο προσαρμοσμένος για την αντιμετώπιση της πανδημίας προϋπολογισμός του 2021, αποτελούν τα όπλα μας για αντιμετώπιση και αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης».