Είναι σημαντικό να θυμάστε, όταν προγραμματίζετε να κάνετε γατάκια, πως η γάτα και τα γατάκια της θα έχουν απαιτήσεις και θα πρέπει να είστε έτοιμοι χειριστείτε. Για να σας βοηθήσουμε να στηρίξετε το κατοικίδιο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας, έχουμε καλύψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις γάτες που αναμένεται να γεννήσουν.
Η εγκυμοσύνη της γάτας
Oπως και εμείς, οι γάτες έχουν περιόδους μέγιστης γονιμότητας όπου μπορούν να μείνουν έγκυες. Οι γάτες μπορούν να έρθουν σε οίστρο περίπου μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες. Έτσι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για το κατοικίδιο ζώο σας να μείνει έγκυος!
Εάν θέλετε να αποφύγετε μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη, σας συνιστούμε να στειρώσετε τη γάτα σας, καθώς μπορεί να μείνει έγκυος πολύ εύκολα.
Πόσο καιρό διαρκεί η εγκυμοσύνη μιας γάτας; Η εγκυμοσύνη μιας γάτας διαρκεί συνήθως μεταξύ 63 και 67 ημερών, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο καιρό είναι έγκυος μια γάτα. Η περίοδος εγκυμοσύνης μιας γάτας μπορεί να ποικίλλει από 61 ημέρες έως και 72 ημέρες.
Η γάτα σας συχνά δεν θα παρουσιάσει κανένα φυσικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης μέχρι να φτάσει λίγες εβδομάδες πριν γεννήσει. Αν νομίζετε ότι η γάτα σας είναι έγκυος, μεταφέρετε την στον κτηνίατρο για επιβεβαίωση.
Εάν θα θέλατε να μάθετε πώς να καταλάβετε αν μια γάτα είναι έγκυος, υπάρχουν αρκετές φυσικές ενδείξεις που θα πρέπει να εντοπίσετε μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες.
Πώς να διαπιστώσετε εάν η γάτα σας είναι έγκυος;
Η κοιλιά της γάτας σας θα αρχίσει να πρήζεται, αλλά αποφύγετε να την αγγίζετε, ώστε να μην κινδυνεύετε να βλάψετε τη μαμά ή τα αγέννητα γατάκια της. Μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες πίσω από την κοιλιακή διόγκωση, οπότε παρακολουθείτε προσεκτικά τη γάτα σας για τυχόν σημάδια ασθένειας και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν ανησυχείτε.
Μια μέλλουσα μαμά θα πάρει σταδιακά 1-2 κιλά (ανάλογα με τον αριθμό των γατών που κουβαλάει) – αυτό είναι ένα έντονο σημάδι ότι είναι έγκυος.
Οι γάτες τείνουν να έχουν αυξημένη όρεξη κατά την εγκυμοσύνη τους, γεγονός που θα συμβάλει και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μια αυξημένη όρεξη μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα εντερικών παρασίτων ή ασθένειας, οπότε ελέγξτε το μαζί με τον κτηνίατρό σας για επιβεβαίωση.
Η έγκυος γάτα σας μπορεί έχει αυξημένα τα μητρικά της ένστικτα, πράγμα που σημαίνει ότι κάνει περισσότερη φασαρία και επιδιώκει επιπλέον προσοχή από εσάς.
Οι κτηνίατροι μπορούν να διαγνώσουν την εγκυμοσύνη της γάτας χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα, μερικές φορές νωρίτερα από 15 ημέρες πριν. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να σας δώσει μια ένδειξη για το πόσα γατάκια περιμένει η γάτα σας μέχρι την 40ή ημέρα της εγκυμοσύνης της. Έχετε υπόψη σας ότι στην εγκυμοσύνη μιας γάτας, ένα μεγαλύτερο γατάκι μπορεί να αποκρύψει άλλα μικρότερα γατάκια στη μήτρα, έτσι θα μπορούσατε να έχετε περισσότερα γατάκια από το αναμενόμενο!
Παρόλο που η γάτα σας είναι παραπάνω από ικανή για να χειριστεί την γέννα της, βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι καθώς πλησιάζει στο τέλος της εγκυμοσύνης της. Είναι καλό να είστε έτοιμοι να προσφέρετε την στήριξη σας και να βοηθήσετε να αντιμετωπίστουν οι επιπλοκές.
Υπάρχουν πολλά σημάδια να κοιτάξει κανείς για να καταλάβει ότι τα γατάκια έρχονται.
Εάν η γάτα σας αρνείται τα τρόφιμα, ενεργεί νευρικά και ψάχνει για ένα απομονωμένο μέρος για να εγκατασταθεί, μάλλον το κάνει επειδή η γέννα πρόκειται να αρχίσει πολύ σύντομα.
Η θερμοκρασία του σώματος της γάτας σας θα πέσει περίπου στους 37,8 ° C στις 12-24 ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Πριν από τη γέννηση, η μαμά μπορεί να φωνάζει περισσότερο, να εμφανιστεί ταραγμένη και να θέλει να πλένει τον εαυτό της συνεχώς.
Η διαδικασία πρέπει να αρχίσει με ισχυρές συσπάσεις στην κοιλιά, ακολουθούμενη από κάποιες εκκρίσεις από τον κόλπο της. Εάν η έκκριση είναι μεγάλη και μαύρη ή περιέχει αίμα, τότε επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
Μετά από αυτό, τα γατάκια πρέπει να ακολουθήσουν πολύ γρήγορα!
Οι περισσότερες γάτες γεννούν ομαλά και δεν πρέπει να ανακατευτείτε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις, όπως η αποχρωματισμένη εκκένωση και οι συσπάσεις χωρίς να βγαίνουν γατάκια, που μπορεί να υποδηλώνουν επιπλοκές. Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτές ή έχετε οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας για την εγκυμοσύνη και την διαδικσία της γέννας..
Διαβάστε επίσης