Με το βλέμμα στις νοσηλείες οι αποφάσεις για χαλαρώσεις Φεβρουαρίου
Καμπανάκι από ΟΚΥπΥ και τους ειδικούς για περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων νοσηλευτηρίων το επόμενο διάστημα.
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επιβολή του lockdown οι επιδημιολογικοί δείκτες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία τους ειδικούς. Η μείωση του ποσοστού θετικότητας ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζει όπως επισημαίνουν, καθώς αναμένουν το επόμενο διάστημα περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες. Παράγοντας που θα καθορίσει και το τι μέλλει γενέσθαι με το πέρας της 31ης Ιανουαρίου.
Η πιστή τήρηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, είναι το εισιτήριο για τις πολυπόθητες χαλαρώσεις, οι οποίες ωστόσο θα έρχονται με το σταγονόμετρο.
Γνώμονας για τις χαλαρώσεις είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Σε παρέμβαση του χθες βράδυ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιρρεπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης ξεκαθάρισε ότι αν και είμαστε σε καλό δρόμο επιδημιολογικά, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα.
Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο καθοριστικό παράγοντα είτε για την εντατικοποίηση των μέτρων είτε για τη χαλάρωση τους.
«Θα χρειαστούν αρκετές μέρες ή εβδομάδες για να δούμε κάποια βελτίωση στα νοσηλευτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Τσιούτης.
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι αν όντως τα πράγματα κυλήσουν ομαλά και μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών μέσα στις επόμενες εβδομάδες τότε, μέσα στον Φεβρουάριο θα υπάρξουν ορισμένες χαλαρώσεις.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι καλό θα ήταν οι όποιες χαλαρώσεις δοθούν σταδιακά, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο πρώτο lockdown.
Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια
Στους 202 ανέρχονταν μέχρι χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, με τους 59 να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Στο ΓΝ Αμμοχώστου νοσηλεύονταν 60 ασθενείς εκ των οποίων οι 4 στην ΜΑΦ. Στο ΓΝ Λευκωσίας νοσηλεύονταν 79, οι 37 στην ΜΕΘ με τους πέντε να είναι εκτός αναπνευστήρα.
Άλλοι 10 νοσηλεύονταν στην ΜΑΦ του ίδιου νοσοκομείου. Στο ΓΝ Λεμεσού νοσηλεύονταν 60 ασθενείς εκ των οποίων οι 8 στην ΜΑΦ. Ενώ στο Μακάρειο νοσηλεύονταν 3 ασθενείς.
Καμπανάκι από ΟΚΥπΥ και τους ειδικούς
Προειδοποιούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων νοσηλευτηρίων λόγω αυξημένου αριθμού ασθενών με κορωνοϊό που θα πρέπει να νοσηλευθούν, ενώ διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι η κατάσταση είναι για την ώρα διαχειρίσιμη και ότι υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση εκτροχιασμού.
Πονοκέφαλο ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το 15% των επαγγελματιών υγείας είναι εκτός μάχης είτε γιατί είναι θετικοί στον ιό είτε γιατί είναι στενές επαφές κρουσμάτων ή με ειδική γονική άδεια ή χρόνια προβλήματα.
Τα rapid test αποδεικνύονται την ίδια ώρα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών και θεωρούνται ένα από τα μέσα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Τα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων άρχισαν ήδη να φαίνονται στους Οίκους Ευγηρίας, ενώ προτεραιότητα δίδεται τώρα στον έλεγχο όσων συνεχίζουν να εργάζονται, παρά το lockdown.
Διαβάστε επίσης