Στην τελική εβδομάδα του lockdown εισέρχεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Κύπρος. Οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν μεν μειώσεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός. Ο υψηλός επιπολασμός σε συγκεκριμένες επαρχίες καταδεικνύεται μέσα και από τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.
Την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήσει την Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή. Εκεί θα κατατεθεί το στάδιο της αποκλιμάκωσης, ενώ όπως ειπώθηκε και τις προηγούμενες μέρες η σταδιακή άρση θα γίνει στο μοντέλο του περασμένου Μάη.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες η χώρα θα ρίξει στην μάχη ένα από τα όπλα που είχε εξ αρχής, αυτό των μαζικών τεστ. Η Κύπρος κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε ότι έχει να κάνει με τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Έτσι, και στην σταδιακή άρση που θα επέλθει από την πρώτη βδομάδα Φεβρουαρίου, η στρατηγική της σταδιακής εξόδου από το lockdown προβλέπει διενέργεια μαζικών rapid τεστ.
Μέσα απ’ αυτό θα υπάρχει σαφής επιδημιολογική εικόνα και γρήγορος εντοπισμός και απομόνωση των κρουσμάτων για αποφυγή διασποράς του ιού. Οι εργαζόμενοι σε τομείς που θα επαναλειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid τεστ. Κατά πάσα πιθανότητα θα ζητείται τεστ διάρκειας μερικών ημερών.
Για διευκόλυνση των εργαζομένων και για αποφυγή συνωστισμού, το Υπουργείο Υγείας θα έρθει σε συνεννόηση τόσο με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ όσο και με την ΠΟΒΕΚ καθώς και άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους, ώστε σε μεγάλες επιχειρήσεις να παραχωρηθούν δωρεάν rapid τεστ για να γίνονται επί τόπου με ευθύνη των επιχειρήσεων.
Το Υπουργείο θα συνεχίσει επίσης να επιστρατεύει κινητές μονάδες για διενέργεια εξετάσεων σε βιομηχανικές περιοχές, εργοστάσια, στη δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, θα αυξηθούν τα συνεργεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις και σε κοινότητες.
Για καλύτερη επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διενεργούν rapid τεστ ανά εβδομάδα, σε ομάδες των εργαζομένων τους.