Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη στη καθημερινή διατροφή. Η σύνθεσή της γίνεται στο δέρμα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει και σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά. Οι μορφές της είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3).
Τα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία μας
Συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση/χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου
Συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα
Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών
Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών
Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των δοντιών
Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D είναι:
κόπωση
μυϊκή αδυναμία
κράμπες
πόνος στις αρθρώσεις
αδυναμία συγκέντρωσης
πονοκέφαλοι κ.α.
Πώς γίνεται η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D;
Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ελέγχονται με αιματολογική εξέταση γνωστή ως 25-υδρόξυ βιταμίνη D. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία η συνιστώμενη ημερήσια δόση διαφέρει από ηλιακή ομάδα και φύλο. Το κατώτερο φυσιολογικό όριο στο αίμα πρέπει να είναι τα 30 ng/ml. Τιμές μεταξύ 20 – 30 ng/ml, θωρείται ανεπάρκεια ενώ κάτω από 10 ng/ml συζητάμε για έλλειψη βιταμίνης D. Τα φυσιολογικά επίπεδά της στο αίμα θα πρέπει να είναι μεταξύ 40 -60 ng/ml.
Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για βιταμίνη D συνεχώς αυξάνεται λόγω της τεράστιας σημασίας της για την υγεία μας. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν ότι, σε πολλούς ανθρώπους, καθημερινή λήψη 5000 IU βιταμίνης D συμβάλλει στη μέγιστη απορρόφηση ασβεστίου και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.