Οι γάτες αγαπούν τη ρουτίνα τους, την άνεση τους και το χώρο τους.
Νιώθουν άβολα όταν για κάποιο λόγο τους διαταράσσουμε αυτήν τη ρουτίνα και χρειάζεται να μεταφερθούν, όπως για παράδειγμα μια τυπική εξέταση στον κτηνίατρο, ένα ταξίδι για διακοπές ή ακόμα και μια μετακίνηση χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Μην αναρωτιέσαι λοιπόν γιατί οι γάτες είναι συχνά απρόθυμες να μπουν στο κλουβί μεταφοράς τους!
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορείς να κάνεις τη γάτα σου να αλλάξει γνώμη σχετικά με την μεταφορά της.
Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.
1.Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι γιατί θα το μεταδώσεις και στη γάτα σου. Έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένες συναισθηματικές «κεραίες» με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται κάθε αλλαγή στη διάθεσή σου και να επηρεάζεται από αυτήν. Προσπάθησε λοιπόν να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την αποστολή «τοποθέτηση γάτας στο κλουβί μεταφοράς» ώστε να είναι και εκείνη πιο ήρεμη.
2.Βοήθησέ τη να συνδέσει το κλουβί μεταφοράς με κάτι ευχάριστο. Αν μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσες μόνο για να την πηγαίνεις στο κτηνίατρο, το έχει συσχετίσει στο μυαλό της μόνο με τραυματικά γεγονότα με αποτέλεσμα με το που το βλέπει να αρχίζει αυτομάτως να φοβάται.
3.Δοκίμασε λοιπόν να της… συστήσεις από την αρχή το κλουβί μεταφοράς ως ένα ασφαλές καταφύγιο: αφαίρεσε τη μία πόρτα, στρώσε στο εσωτερικό του μια καθαρή πετσέτα και άφησέ το ανοιχτό. Μπορείς επίσης κοντά στο κλουβί να αφήσεις και μερικές λιχουδιές, ώστε να τη δελεάσεις να το πλησιάσει. Έτσι ίσως σταδιακά αρχίσει να μπαίνει μόνη της μέσα και να κοιμάται και να ξεκινήσει να το νιώθει σαν ένα δικό της χώρο. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει καιρό, μην αποθαρρυνθείς αν δεν έχεις από την πρώτη μέρα αποτελέσματα.
4.Όταν η γάτα αρχίζει να μπαίνει μόνη της μέσα στο κλουβί μεταφοράς, δοκίμασε να κλείνεις την πόρτα για λίγα λεπτά, μετά να την ανοίγεις ξανά και να δίνεις στο ζώο μια λιχουδιά ώστε να το επιβραβεύεις για την υπομονή του. 5.Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει η σύνδεση που έχει κάνει το μυαλό της, από την τραυματική εμπειρία της επίσκεψης στον κτηνίατρο σε κάτι θετικό (ζεστασιά, ασφάλεια και φαγητό).
6.Βοήθησέ τη να συνδέσει το ταξίδι στο αυτοκίνητο με κάτι ευχάριστο. Αφού η γάτα συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς, τοποθέτησέ τη μέσα και βάλε το κλουβί στο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να βάλεις μπρος τη μηχανή. Απλά άφησέ την στο εσωτερικό του για λίγα λεπτά να συνηθίσει το περιβάλλον. Αν το αποδεχτεί, κέρασέ τη μερικές λιχουδιές για επιβράβευση. Αφού συνηθίσει το περιβάλλον του αυτοκινήτου με σβησμένη τη μηχανή, μετά μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις μπρος και να κάνεις μια βόλτα στο τετράγωνο. Σταδιακά άρχισε να κάνεις όλο και μεγαλύτερες διαδρομές με τη γάτα στο κλουβί μεταφοράς μέσα στο αυτοκίνητο.
7.Φρόντισε να έχεις το κλουβί μεταφοράς πάντα σε κοινή θέα στο σπίτι. Αν η γάτα σου συνηθίσει την καθημερινή παρουσία του, θα πάψει να το αντιμετωπίζει σαν κάτι ξένο και επικίνδυνο. Εξάλλου, σε περίπτωση που χρειαστεί να την προσκομίσεις άμεσα στον κτηνίατρο, αυτά τα δευτερόλεπτα που θα κερδίσεις έχοντας το κλουβί μεταφοράς άμεσα προσβάσιμο μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και σωτήρια.