Οι συστάσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Τι ισχύει για όσους κάνουν το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς όλοι έχουμε πια καταλάβει ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική ελπίδα μας για να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία. Ωστόσο η πανδημία έχει μια σοβαρή συνέπεια: έχει περιορίσει δραστικά την εθελοντική αιμοδοσία, με συνέπεια να μένουν ακάλυπτοι όσοι χρειάζονται αίμα για να διατηρούνται υγιείς. Μοιραία λοιπόν γεννιέται το ερώτημα πόσο καιρό μετά το εμβόλιο μπορεί κάποιος να δωρίσει αίμα.
«Η προσέλευση στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας έχει μειωθεί αισθητά. Και αυτό, παρότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια του αιμοδότη, αφού τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα», λέει στο Iatropedia.gr η αιματολόγος Μαρία Παγώνη, διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική – Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ).
«Από την άλλη, ο εμβολιασμός εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός αποτελεί καίριο παράγοντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το εμβόλιο όμως δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αιμοδοσία, εφ’ όσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις».
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κίνδυνος για έναν άνθρωπο που κάνει μετάγγιση θα μπορούσε να προκύψει αν ο αιμοδότης είχε κάνει εμβόλιο με ζώντες μικροοργανισμούς. Για να αποφευχθεί αυτό, η αιμοληψία θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά το εμβόλιο. Στο μεσοδιάστημα θα έπρεπε να έχει επουλωθεί πλήρως και το σημείο της έγχυσης του εμβολίου.
Εν τούτοις, αν το εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένο ή μη ζώντα μικροοργανισμό, αιμοληψία μπορεί να γίνει αμέσως. Αρκεί ο αιμοδότης να αισθάνεται καλά. Αν έχει ήπιες αντιδράσεις στο εμβόλιο, μπορεί να δώσει αίμα όταν περάσουν 7 ημέρες από την υποχώρησή τους.
Η πρακτική σημασία
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά για τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός; «Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν περιέχουν ζώνες μικροοργανισμούς. Επομένως ακόμα και από την επόμενη ημέρα μετά τη διενέργειά τους, μπορεί κάποιος να δώσει αίμα», απαντά η κυρία Παγώνη.
Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, ναι μεν περιέχουν ιό (αδενοϊό), αλλά αυτός δεν έχει αναπαραγωγική ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στο αίμα του ανθρώπου που εμβολιάζεται. Επομένως «δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνος», εξηγεί η κυρία Παγώνη. «Συνεπώς, και μετά από αυτά, επιτρέπεται ο εμβολιασμός χωρίς να απαιτείται αναμονή».
Όσον αφορά την προϋπόθεση να μην έχουν οι αιμοδότες συμπτώματα από το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αυτή ισχύει ανεξαρτήτως πανδημίας, προσθέτει. «Αν ο αιμοδότης έχει δέκατα ή κακουχία, δεν θα πάει να δώσει αίμα», εξηγεί. «Θα περιμένει να συνέλθει πρώτα και να περάσουν μερικές μέρες από αυτό. Αν πονάει το χέρι του στο σημείο του εμβολίου δεν είναι πρόβλημα, αλλά και πάλι μπορεί να περιμένει. Το γενικότερο πλαίσιο στην αιμοδοσία είναι να νιώθει καλά ο αιμοδότης. Πρέπει επίσης να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να έχει φάει».
Σε κάθε περίπτωση «κάνουμε ακόμα μια φορά έκκληση για αίμα, διότι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης