Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να γίνουν μαρτύριο για τους τετράποδους φίλους μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, καθώς και ένας ανεπαρκώς αεριζόμενος χώρος, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες θερμοπληξίας για τους τετράποδους φίλους.
Η έντονη αναπνοή και το λαχάνιασμα, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η αυξημένη σιελόρροια και η έντονα κόκκινη γλώσσα είναι συμπτώματα θερμοπληξίας, ενώ τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν σωματική αδυναμία, ζαλάδα, κατάπτωση ακόμη και λήθαργο.
Για να προλάβουμε λοιπόν δυσάρεστες καταστάσεις, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω κάποιες πολύτιμες οδηγίες, έτσι ώστε το καλοκαίρι να κυλήσει ανώδυνα για τους πιστούς μας φίλους:
1. Να ανανεώνετε τακτικά το μπολ του με άφθονο δροσερό νερό. Το νερό θα τον βοηθήσει να αναπληρώσει τα υγρά που έχασε εξαιτίας της ζέστης. Επίσης, φροντίζετε το μπολ του να είναι τοποθετημένο σε σκιερό μέρος.
2. Να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα του σκύλου σας σε ιδιαίτερα ζεστές ημέρες, γιατί υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.
3. Να κάνετε τις βόλτες σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα οπότε η έντονη ζέστη έχει υποχωρήσει, ενώ αποφεύγετε την παρατεταμένη επαφή του σκύλου σας με την καυτή άμμο ή άσφαλτο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάθουν έγκαυμα τα πατουσάκια του.
4. Τοποθετήστε το σπιτάκι του σκύλου σας σε ένα δροσερό και σκιερό σημείο ή βάλτε τον στο εσωτερικό του σπιτιού, εφόσον ο χώρος κλιματίζεται. Οι σκύλοι είναι επιρρεπείς στη θερμοπληξία, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραμένουν για πολύ κάτω από τον ήλιο.
5. Για κανένα λόγο μην αφήνετε το σκύλο σας σε αυτοκίνητο που δεν διαθέτει κλιματισμό, ούτε για λίγα λεπτά. Ακόμα και αν αφήσετε ελαφρώς ανοιχτά τα παράθυρα, αυτό δεν αρκεί και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σκύλο σας. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος θερμοπληξίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα σε μακρύτριχους, ηλικιωμένους ή παχύσαρκους σκύλους.
6. Προμηθευτείτε ένα ειδικό στρώμα για σκύλους για να τους κρατά δροσερούς ή γεμίστε με δροσερό νερό μία πισίνα σκύλου για να μπαίνει και να δροσίζεται.
7. Κάποιες φυλές σκύλων με κοντό κεφάλι και ρύγχος όπως τα μπουλντόγκ, τα μπόξερ και τα πεκινουά είναι πιο ευαίσθητες σε σχέση με άλλες, οπότε χρειάζονται ακόμα περισσότερη προσοχή από μέρους σας.
8. Να χτενίζετε το σκύλο σας όσο πιο συχνά μπορείτε για να απομακρύνετε τις περιττές νεκρές τρίχες.
9. Να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το σκύλο σας για το αν χρειάζεται να τον κουρέψετε ή όχι. Για κάποιες ράτσες το κούρεμα είναι βοηθητικό τους θερινούς μήνες, ενώ για κάποιες άλλες το τρίχωμα λειτουργεί ως μονωτικό υλικό
έναντι της ζέστης.
Διαβάστε επίσης