Άρχισαν την Πέμπτη 13/5 οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών στις ΗΠΑ
«Αντίο» στις μάσκες μπορούν να πουν πλέον οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, σύμφωνα με σύσταση των Κέντρων Πρόληψης Λοιμωδών Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα CDC στις αναθεωρημένες οδηγίες τους ανέφεραν σήμερα ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποφύγουν τη χρήση της σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη, σε ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech προχωρούν από σήμερα 13/5 οι ΗΠΑ, τη στιγμή που μια σειρά από Πολιτείες θεσπίζουν οικονομικά κίνητρα και έπαθλα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των πολιτών προκειμένου να εμβολιαστούν.
Και ενώ η Πολιτεία του Οχάιο προσφέρει μέσω κλήρωσης το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, στην Αγγλία τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, αν και εκφράζεται προβληματισμός για τον εντοπισμό κρουσμάτων της ινδικής παράλλαξης, που πλέον αντιμετωπίζεται και ως απειλή για το επικείμενο άνοιγμα στις 17/5..
Την ίδια στιγμή, βρετανική μελέτη έδειξε πως δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας από την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων – πρώτη δόση με Pfizer, δεύτερη με AstraZeneca ή και το αντίστροφο -, αν και όπως αναφέρεται αυξάνεται η συχνότητα των ήπιων έως και μέτριων συμπτωμάτων από τις παρενέργειες των εμβολίων.
Στην Ινδία, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί και τη μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού στον πλανήτη, πυκνώνουν οι φωνές για την επιβολή καθολικού lockdown στις περιοχές εκείνες της χώρας όπου ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το 10%, ενώ ο ΟΗΕ ζητά να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων προκειμένου αυτά να διανεμηθούν και δικαιότερα.
Η επιδημία με μια ματιά:
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 160.658.300 και οι νεκροί 3.335.624
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.840.007 κρούσματα και 584.249 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 23.703.665 και τρίτη σε νεκρούς με 258.317
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 428.034 και τρίτη σε κρούσματα με 15.359.397
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.902.343
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.083.996 και έκτη η Ρωσία με 4.857.303
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.460.404 και όγδοη η Ιταλία με 4.139.160
• Ένατη η Ισπανία με 3.598.452 και δέκατη η Γερμανία με 3.577.636
CDC: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες
«Αντίο» στις μάσκες μπορούν να πουν πλέον οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, σύμφωνα με σύσταση των Κέντρων Πρόληψης Λοιμωδών Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα CDC στις αναθεωρημένες οδηγίες τους ανέφεραν σήμερα ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποφύγουν τη χρήση της σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη, σε ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα CDC τόνισαν επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις στα περισσότερα μέρη. Η υπηρεσία ελπίζει επίσης ότι η νέα οδηγία θα ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην προ πανδημίας ζωή, αλλά η υπηρεσία εξακολουθεί να συνιστά στους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε αεροπλάνα και τρένα, καθώς και σε αεροδρόμια, κόμβους διαμετακόμισης, μαζικής διέλευσης και σε τοποθεσίες όπως νοσοκομεία και ιατρεία.
Τα CDC συμπλήρωσαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκα όπου απαιτείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς, τοπικούς, φυλετικούς ή εδαφικούς νόμους και να τηρούν αυτούς τους κανόνες και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων τοπικών επιχειρήσεων και οδηγιών σε χώρους εργασίας.
Στα τέλη Απριλίου, τα CDC ανέφεραν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως περπάτημα και πεζοπορία χωρίς να φορούν μάσκα, αλλά συνέστησαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους όπου απαιτούνται.
Βρετανική μελέτη: Κανένα θέμα ασφαλείας από την ανάμιξη των εμβολίων Pfizer – AstraZeneca
Στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει κανένα θέμα για τους εμβολιασμένους μετά από χορήγηση διαφορετικών εμβολίων – πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο – καταλήγει βρετανική μελέτη, η οποία ωστόσο επισημαίνει πως διαπιστώθηκε αύξηση της συχνότητας των ήπιων έως και μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών.
Η μελέτη αυτή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η πρώτη παγκοσμίως που μελετά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται.
Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και η οποία έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.
Αντιδράσεις
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο.
Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.
Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer.
Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτές οι αντιδράσεις είναι λίγο πολύ αναμενόμενες στα εμβόλια, ενώ επισημαίνουν πως είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφαλείας.
ΗΠΑ: Εμβολιάζονται τα παιδιά 12 – 15 ετών – Έπαθλο 1 εκατ. δολάρια για όσους εμβολιαστούν
Άρχισαν την Πέμπτη 13/5 οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών στις ΗΠΑ μετά και την έγκριση από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τη στιγμή που η Πολιτεία του Οχάιο ανακοίνωσε πως προσφέρει έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όσους εμβολιαστούν.
Ο κυβερνήτης του Οχάιο ανακοίνωσε ότι το 1 εκατομμύριο δολάριο θα δικαιούνται οι ενήλικοι κάτοικοι της πολιτείας που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και ότι το έπαθλο θα δίνεται κατόπιν κλήρωσης.
Όπως είπε, τα χρήματα θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής, το 58,7% των ενήλικων Αμερικανών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ 117 εκατ. πολίτες, ή το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού, έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Σε τουλάχιστον 15 Πολιτείες έχουν εμβολιαστεί πλήρως πάνω από τους μισούς κατοίκους του πληθυσμού τους, ενώ σε άλλες 9 Πολιτείες έχει εμβολιαστεί πλήρως λιγότερο από το ένα τρίτο των ενήλικων Αμερικάνων.
Παρόλο αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μείωση των εμβολιασμών και πλέον κυβέρνηση και Πολιτείες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ωθήσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Στην Πολιτεία του Μέριλαντ οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι δημόσιοι λειτουργοί της πολιτείας που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν επίδομα 100 δολαρίων, στη Δυτική Βιρτζίνια ισόποσο επίδομα προσφέρεται σε κατοίκους 16-35 ετών που εμβολιάζονται ενώ στις Πολιτείες των Νιού Τζέρζι και Κονέτικατ ανακοίνωσαν συμφωνίες για να προσφέρονται σε όσους εμβολιάζονται δωρεάν ντόνατς, μπίρες κι άλλα αλκοολούχα ποτά.
Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα 13/5 αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, με τους εμβολιασμούς να γίνονται σε φαρμακεία και σε παιδιατρικά ιατρεία.
Ινδία: Στα ύψη θάνατοι και κρούσματα λόγω covid – Φωνές για lockdown 8 εβδομάδων
Στα ύψη παραμένουν θάνατοι και μολύνσεις λόγω της επιδημίας της covid στην Ινδία, τη στιγμή που ενισχύονται οι φωνές που επισημαίνουν την ανάγκη για την επιβολή ενός καθολικού lockdown σε πολλά μέρη της χώρας.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.120 ασθενείς με COVID-19 καθώς και ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 362.727 κρούσματα.
Επισήμως, η Ινδία μετρά 258.317 νεκρούς επί συνόλου 23,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Όμως ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα τον επίσημο απολογισμό.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι Ινδοί γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη επιβολής ενός lockdown διάρκειας 6 με 8 εβδομάδων σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας που εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, Balram Bhargava υποστήριξε πως πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί τύπου lockdown σε όλες εκείνες τις περιοχές, όπου ο δείκτης θετικότητας είναι άνω του 10%.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των 718 περιφερειών της Ινδίας έχουν δείκτη θετικότητας πάνω από 10%, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων πόλεων, όπως το Νέο Δελχί, η Μουμπάι και το Μπενγκαλούρου.
ΠΟΥ: Σε 44 χώρες έχει εντοπιστεί η ινδική παράλλαξη της covid
Σε 44 χώρες έχει εντοπιστεί η ινδική παράλλαξη του κορωνοϊού, η οποία θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».
Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.
Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα».
Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα.
Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.
Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 13/5 και η Ρωσία ανακοίνωσε πως εντόπισε κρούσματα της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Ανησυχία στη Μ. Βρετανία
Ανησυχία για την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων της ινδικής παράλλαξης στη βορειοδυτική Αγγλία εκφράζουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν για το ενδεχόμενο, οι νέες αυτές μολύνσεις να επηρεάσουν το επικείμενο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας που είναι προγραμματισμένο για τις 17/5.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη είναι εξίσου μεταδοτική όπως η βρετανική παράλλαξη ενώ είναι άγνωστο ακόμα, εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής.
Μάλιστα βρετανική μελέτη αναφέρει πως τα κρούσματα στην Αγγλία έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, αν και υποστηρίζεται πως η ινδική παράλλαξη συνιστά νέα απειλή.
Οι ανησυχίες αυτές διατυπώνονται τη στιγμή που η Αγγλία είναι έτοιμη από τις 17/5 να προχωρήσει σε μια ακόμα χαλάρωση των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, από τις 17/5 αναμένεται να επιτραπούν οι συναντήσεις των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες σε ομάδες έως έξι ανθρώπων ή δύο οικογενειών.
Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να φιλοξενούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης για πρώτη φορά μετά από μήνες και αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες.
Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν.
Οι ημιαυτόνομες διοικήσεις στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα για τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19.
www.bankingnews.gr
Διαβάστε επίσης