Λίγο πριν το καλοκαίρι, οι βανίλιες κάνουν την επανεμφάνιση τους και αποτελούν μια από τις θρεπτικότερες και νοστιμότερες επιλογές.
Μπορούμε να βρούμε τις βανίλιες σε μανάβικα και λαϊκές αγορές από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
Έχουν μόνο 46 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη και είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες. Όπως και τα συγγενικά τους δαμάσκηνα, συμβάλλουν στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, σύμφωνα με έρευνες.
Ποια τα οφέλη της για την υγεία;
Η βανίλια έχει σκούρο κόκκινο ή μωβ χρώμα στη φλούδα της. Αυτό οφείλεται στις ανθοκυανίνες (πολυφαινόλες) που είναι από τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του στόματος.
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη βανίλια έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση αποτελώντας ασπίδα του οργανισμού σε παθήσεις που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, έχει υψηλά ποσοστά καλίου, που ρυθμίζουν τα επίπεδα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Όπως τα περισσότερα φρούτα, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες. Ωστόσο, διατηρεί ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση βανίλιας, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου, μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει από προβλήματα δυσκοιλιότητας. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες (πχ διάρροια).
Η κατανάλωση τόσο ολόκληρου του φρούτου αλλά και του χυμού του (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) φαίνεται να επουλώνει το δέρμα, να ενισχύει την ελαστικότητά του και να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας:
Αποτελεί από μόνη της μια εξαιρετική ιδέα για δεκατιανό ή απογευματινό! Η μερίδα ή αλλιώς το ισοδύναμο φρούτου για τη βανίλια αντιστοιχεί περίπου σε 1 μεγάλη ή 2 μικρές βανίλιες.
Μπορεί να καταναλωθεί σε σμούθι με κάποιο φυτικό γάλα (πχ αμυγδάλου) ή σε γιαούρτι μαζί με ξηρούς καρπούς (πχ καρύδια).
Διαβάστε επίσης