Ανατροπή στα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα έρχονται από Ελλάδα, σχετικά με τον μυστήριο θάνατο του εθνοφρουρού, τότε, Θανάση Νικολάου από την Λεμεσό.
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου και του Μιχάλη Χατζηβασίλη, επικαλούμενο τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης εξέτασης σε οστό του εθνοφρουρού, που διενεργήθηκε στην Ελλάδα, αποκαλύπτει πως ο θάνατός του «οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η παθολογοανατόμος που ορίστηκε να εξετάσει το οστό μαζί με τον Εμμανουήλ Αγαπητό (εμ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας), συμπέρανε τα πιο πάνω.
Οι εν λόγω εξελίξεις προφανώς και ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα. Από το 2005 μέχρι σήμερα, αυτό που «έδειχναν» οι έρευνες ήταν πτώση του εθνοφρουρού από το γιοφύρι της Άλασσας. Τα αίτια της πτώσης παρέμεναν απροσδιόριστα.
Η δικαίωση της μάνας
Η Αντριάνα Νικολάου, μάνα του Θανάση, δεν σταμάτησε τον αγώνα για δικαίωση ούτε λεπτό. Φώναζε και ζητούσε απαντήσεις γύρω από τον θάνατο του γιου της.
Σε σχετική ανάρτησή της χθες βράδυ, γράφει «Σήκω +Θανάση να μού πεις, ξύπνα γιε μου, έλα στην Μάνα σου και πες μου…. Μάνα αν βρεις τούς ένοχους, αυτούς που με σκοτώσαν, ρώτα γιατί με αφάνισαν και πόσα τούς εδώσαν…».
Το χρονικό
Το 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, 26 ετών τότε, υπηρετούσε τους έξι μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αλλά μετά από ένα μήνα και κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, που έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, η οικογένεια του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει. Το σώμα του βρέθηκε στη συνέχεια κάτω από μια γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες.
Η αρχική αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006, συμπέρανε ότι είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη. Τον Ιανουάριο του 2020, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή-ανεπαρκής έρευνα).
Η υπόθεση του θανάτου του Θανάση ήταν μια ιστορία που απασχόλησε ουκ ολίγες φορές το ΣΙΓΜΑ. Το ΣΙΓΜΑ επέμεινε και μέσω ενημερωτικών εκπομπών φιλοξένησε αρκετές φορές τόσο την μητέρα του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, όσο και εμπειρογνώμονες. Μοναδικός στόχος της μάνας η μετά θάνατον δικαίωση του σπλάχνου της. Στην Κύπρο για τον σκοπό της εκταφής των οστών, εν τω μεταξύ, βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ο γνωστός Ελλαδίτης ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.
Η καταδίκη από το ΕΔΑΔ
Τον Ιανουάριο του 2020, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Κύπρο για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή-ανεπαρκής έρευνα), μετά την εκδίκαση της προσφυγής Νικολάου κατά Κύπρου (αίτηση υπ’αριθ. 29068/10).
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, οι προσφεύγοντες, Ανδριανά Νικολάου, Χαράλαμπος Νικολάου, Νίκος Νικολάου, Ανδρέας Νικολάου και Παρθένο-Αριάδνη Νικολάου, είναι πέντε Κύπριοι υπήκοοι που γεννήθηκαν το 1948, το 1943, το 1972, το 1980, και το 1982 και ζουν στη Λεμεσό (Κύπρος).
Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου, γιου των πρώτων δύο αιτούντων και αδελφού των υπολοίπων.
Το 2005, ο Αθανάσιος Νικολάου, 26 ετών τότε, υπηρετούσε τους έξι μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αλλά μετά από ένα μήνα και κατά τη διάρκεια μιας άδειας διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, που έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο, η οικογένεια του ειδοποιήθηκε ότι δεν είχε επιστρέψει.
Το σώμα του βρέθηκε στη συνέχεια κάτω από μια γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι είχε σκοτωθεί από άλλους στρατιώτες.
Η αρχική αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006, συμπέρανε ότι είχε πέσει από τη γέφυρα και πέθανε, αποκλείοντας οποιαδήποτε εγκληματική πράξη.
Διαβάστε επίσης