Βάλτε τις στην καθημερινότητά σας
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις συνηθισμένες μορφές αυτής της ασθένειας, με τις συνήθειές μας, ειδικά στη διατροφή, να παίζουν το ρόλο τους στην πρόληψη.
Η διατροφή είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων στο παχύ έντερο. Επειδή ο καρκίνος προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση του παχέος εντέρου, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η κάθε τροφή περνάει μοιραία από το παχύ έντερο, αν και οι Αρχαίοι Έλληνες… είχαν τον τρόπο τους.
Αβοκάντο: Οι ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι περνούν ομαλά διαμέσου του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και τα μαύρα φασόλια, είναι πολύ καλές σε αυτή την περίπτωση.
Γλυκοπατάτες: Οι τροφές με πολλά αντιοξειδωτικά είναι μια επίσης καλή επιλογή για πρόληψη απέναντι σε κάθε τύπο καρκινικών κυττάρων, επειδή εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Τροφές όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα είναι ιδανικές πηγές αντιοξειδωτικών.
Τζίντζερ (πιπερόριζα): Τα διάφορα μπαχαρικά ενεργούν ως αντιφλεγμονώδη που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Εκτός από τζίντζερ, βάλτε στο φαγητό σας σκόρδο, κουρκούμη, ρίγανη και κρεμμύδια, δηλαδή υλικά που που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τον καρκίνο.
Γιαούρτι: Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και παρέχουν καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.
Τι είναι ο καρκίνος;
Η προέλευση της λέξης «καρκίνος» αποδίδεται στον Ιπποκράτη, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως «πατέρας της Ιατρικής». Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» για να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.
Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις αυτές αναφέρονται στα καβούρια, τα οποία θυμίζουν τον καρκίνο, αφού οι ακτινωτές μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων φέρνουν αμυδρά στο μυαλό τη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού. Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος.
Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογένεσης.
Οργανικά, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια των κυττάρων. Συνεπώς, η κατανόηση του καρκίνου προϋποθέτει μία μικρή αναφορά σχετικά με το τι συμβαίνει όταν φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά.
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται, ώστε να προκύψουν θυγατρικά κύτταρα και να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού. Μερικές φορές, η διαδικασία αυτή εκτρέπεται από το φυσιολογικό, οπότε προκύπτουν νέα κύτταρα (χωρίς να τα χρειάζεται ο οργανισμός) και -παράλληλα- δεν πεθαίνουν τα παλιά κύτταρα. Τα πλεονάζοντα κύτταρα σχηματίζουν μάζες, που καλούνται όγκοι.
Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα παθολογικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, δηλαδή εξαπλώνονται και σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας δευτερεύοντες όγκους (μεταστατικούς όγκους) παρόμοιους με αυτούς του αρχικού καρκίνου.
Ο καρκίνος συνήθως δεν επηρεάζει μόνο ένα όργανο του σώματος και δεν έχει μία μορφή. Μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε ιστό του σώματος και να έχει τελείως διαφορετική μορφή σε κάθε σημείο του σώματος. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου και δεν αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάθε ένα είδος έχει τον δικό του τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι στην ουσία όγκοι εκτός από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία, των οποίων τα κύτταρα κυκλοφορούν μέσα στο αίμα και στα όργανα και τελικά αναπτύσσονται σε συγκεκριμένους ιστούς.
Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Δεν είναι όμως όλοι οι όγκοι επικίνδυνοι. Οι καλοήθεις όγκοι δεν ονομάζονται καρκινικοί, δεν κάνουν μετάσταση και δεν είναι επικίνδυνοι για τη ζωή του ατόμου. Οι περισσότεροι καρκίνοι παίρνουν το όνομά τους από τον τύπο του κυττάρου ή του οργάνου από το οποίο αρχίζουν. Αν κάνουν μετάσταση ο νέος όγκος φέρει το ίδιο όνομα με τον αρχικό.
Ορισμένοι όγκοι παίρνουν το όνομά τους από τον επιστήμονα που τους ανακάλυψε (π.χ. Hodgkin, Brenner). Αλλοι ιατρικοί όροι που χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν την ύπαρξη καρκινικής νόσου είναι οι όροι κακοήθης όγκος, καρκίνωμα και νεόπλασμα.
Εάν δεν θεραπευτούν, οι καρκίνοι μπορούν τελικά να προκαλέσουν τον θάνατο. Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν. Πολλοί θεραπεύονται, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς.
Διαβάστε επίσης