Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και για τους περιορισμούς που εφαρμόζονται στους ανεμβολίαστους.
Αρχικά ανέφερε ότι παραμένουν ανεμβολίαστοι ένας στους πέντε γιατρούς και νοσηλευτές. «Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων εκείνων οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου παραδέχεται ότι υπάρχει αυξημένη νόσηση σε ανεμβολίαστα άτομα, ενώ διευκρίνισε ότι το ιατρικό προσωπικό το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστεί λόγω ιατρικών ζητημάτων, τότε να ασκεί καθήκοντα μακριά από ασθενείς.
Ο κ. Ματσάκης επεσήμανε ότι όταν ένας ιατρός είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς, τότε δεν μπορεί να έχει επαφή μαζί τους, συμπληρώνοντας ότι δεν χρειάζεται κάποιος νόμος για να ισχύσει αυτή η πρακτική.
Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο, αλλά είναι υπέρ στον εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού. «Πρέπει να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους ανεμβολίαστους, όπως ο περιορισμός στην πρόσβαση σε ορισμένους χώρους».
Επιπλέον μίλησε και για την αλλαγή στη στάση του σε ότι αφορά τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, εξηγώντας ότι υπάρχει μια πανδημία όπου τώρα γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα. Πρόσθεσε ότι αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και «όλοι γινόμαστε πιο σοφοί».
Επεσήμανε ότι πολλοί τον κατηγορούν για την αλλαγή στη στάση του σε ότι αφορά τα εμβόλια, διευκρινίζοντας ότι τώρα έγιναν περίπου 8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το AstraZeneca δεν είναι ασφαλές», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ότι είμαστε ενώπιον μιας κρίσης και όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, δεν πρέπει να αποτελούν κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό. Θα ήταν καλό να γίνεται το δωρεάν rapid τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
Παράλληλα μίλησε για το ΓΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται αλλαγές έτσι ώστε να αποφευχθούν οι καταχρήσεις. «Σήμερα έχουμε ένα ΓΕΣΥ με λίστες αναμονής, τεράστιες καταχρήσεις και προσωπικούς γιατρούς χωρίς ειδικότητα γενικού γιατρού».
Καταληκτικά ανέφερε ότι οι προσωπικοί ιατροί παίρνουν 200.000-300.000 ευρώ και εργάζονται ώρες γραφείου.