Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο φαίνεται ότι περιόρισαν τις πληροφορίες σχετικά με τη νόσο covid-19 και αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο nature.
Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται ότι από τον τρόπο με το οποίο λειτουργούν και ενεργούν πολιτικοί ηγέτες φαίνεται ότι δεν αξίζει πλέον να ασχολούνται με την covid-19.
Ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε, ακριβώς τη στιγμή που μια εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή, η Omicron, BA. 2, διαχέεται σε όλο τον κόσμο και τα ποσοστά κρουσμάτων και νοσηλειών αυξάνονται.
Τέτοιου είδους αποφάσεις θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο, σημειώνει το άρθρο.
Σε όλο τον κόσμο, η συχνότητα ενημέρωσης των εθνικών αναφορών έχει πέσει κάτω από τις πέντε ημέρες την εβδομάδα για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με το Our World in Data.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξακολουθούν να αναφέρουν δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν λιγότερες αναφορές σε πραγματικό χρόνο για αριθμούς θανάτων και μολύνσεων σε τοπικό επίπεδο.
Όλες οι πολιτείες εκτός από οκτώ (σ.σ στις ΗΠΑ) έχουν περιορίσει την αναφορά δεδομένων σε πέντε ή λιγότερες ημέρες την εβδομάδα. Η Φλόριντα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πλέον θα κάνει αναφορές μόνο ανά δεκαπενθήμερο.
Ο πίνακας ελέγχου παρακολούθησης της covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σταματά τις ενημερώσεις τα Σαββατοκύριακα για λοιμώξεις, θνησιμότητα, νοσηλεία και εμβολιασμούς, συγκεντρώνοντας τα στοιχεία του Σαββάτου και της Κυριακής σε αυτά της Δευτέρας.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι αυτή η απόφαση είναι μέρος του σχεδίου «ζούμε με τον κορωνοϊό».
Εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες μετατοπίζονται προς την υιοθέτηση μιας «νέας κανονικότητας».
Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί μειώνονται καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες για την επιδότηση καυσίμων και τροφίμων καθώς ο κόσμος «βυθίζεται» από την αντιμετώπιση της πανδημίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα λέει ότι η επόμενη παραλλαγή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πιο επικίνδυνη από αυτές που κυκλοφορούν τώρα.
Η μείωση της ικανότητας παρακολούθησης της πανδημίας, ιδίως όταν ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει μη εμβολιασμένο, καθιστά αναξιόπιστες αυτές τις αποφάσεις.
Επίσης αυτές οι αποφάσεις θα μειώσουν την ικανότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν αποφάσεις για τη δική τους ασφάλεια, την ίδια στιγμή που κυβερνήσεις προωθούν μηνύματα στους πολίτες να αποφασίζουν μόνοι τους ποια μέτρα αυτοπροστασίας θα λάβουν.
Επιπλέον στο άρθρο αναφέρεται ότι ερευνητές έχουν εργαστεί σκληρά για να παραθέτουν πληροφορίες στο κοινό, μέσα από διαφορετικές πηγές δεδομένων, σχετικά την πανδημία.
Εργαλεία όπως ο πίνακας ελέγχου του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό (COVID-19), το Our World in Data και ο πίνακας ελέγχου COVID-19 του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έχουν εξουσιοδοτήσει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες να χρησιμοποιούν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για τη λήψη αποφάσεων. Με τη μείωση των ροών δεδομένων που τροφοδοτούν αυτούς τους πίνακες, οι κυβερνήσεις κλείνουν τα μάτια τους στον κίνδυνο.