H βασική μάρτυρας κατηγορίας, Ελένη Μυλωνοπούλου, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, εξηγεί πώς οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος – «Στην τελευταία συνεδρία ήταν πολύ φοβισμένη η Καρολάιν» – «Λίγες ημέρες πριν τη σύλληψη άρχισα να δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα και εγώ και οι συνεργάτες μου»
Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της νεαρής συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ελένη Μυλωνοπούλου, την οποία το ζευγάρι επισκεπτόταν τους τελευταίους μήνες, σπάει τη σιωπή της και μιλάει στο «protothema.gr».
Η βασική μάρτυρας κατηγορίας που αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να περάσει το κατώφλι του δικαστηρίου για να καταθέσει όσα γνώριζε για τον πιλότο και την 20χρονη σύζυγό του αποκαλύπτει σημαντικές και άγνωστες πτυχές της υπόθεσης: από τον ρόλο που κλήθηκε να παίξει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών δίνοντας μυστικά στοιχεία της υπόθεσης που δεν καταγράφηκαν στις καταθέσεις της μέχρι το «μυστήριο με τις Κυριακές», που ουσιαστικά οδήγησε σε κρίση το ζευγάρι, αλλά και τις απειλές που δεχόταν όλο το διάστημα που ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος κυκλοφορούσε ελεύθερος παριστάνοντας τον τεθλιμμένο σύζυγο.
Η κυρία Μυλωνοπούλου, χωρίς περιστροφές, αναφέρει τι θα συμβεί όταν βρεθεί αντιμέτωπη με τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της Καρολάιν. «Εγώ θα τον κοιτάξω στα μάτια, εκείνος όμως θα τολμήσει να με κοιτάξει; Το μόνο που θέλω να μου απαντήσει είναι γιατί και με ποιο δικαίωμα».
Νοσηρή σχέση
– Πότε τους γνωρίσατε;
Στις 17 Νοεμβρίου του 2020 ήρθαν πρώτη φορά και οι συνεδρίες τελείωσαν στο τέλος Ιανουαρίου. Από την πρώτη επίσκεψη φαινόταν ότι το ζευγάρι είχε μια νοσηρή σχέση. Διότι όταν ήρθαν και οι δύο, ο μεν Αναγνωστόπουλος πήρε τον λόγο να εξηγήσει τον σκοπό της επίσκεψης, την ίδια ώρα που η Καρολάιν δεν μιλούσε καθόλου. Μίλησε μόνο όταν μείναμε μόνες. Ο Αναγνωστόπουλος προσπαθούσε να με πείσει πόσο ευτυχισμένοι ήταν και ότι το μόνο πρόβλημα ήταν μια «μικρή κατάθλιψη λοχείας». Μου έδειξε φωτογραφίες από τον γάμο, μου είπε πώς γνωρίστηκαν, ένα παραμύθι. Επιχείρησε να με βάλει και εμένα στο συννεφάκι που είχε τοποθετήσει την Καρολάιν.
Οταν του είπα να μας αφήσει μόνες για να δω η Καρολάιν τι θέλει να μου πει, η πρώτη της κουβέντα ήταν: «Εγώ θέλω να φύγω από το σπίτι. Δεν τον θέλω, θέλω να πάρω το παιδί μου και να φύγω. Ψάχνω σπίτι. Είχα ξαναψάξει στο Χαλάνδρι, τώρα θέλω να ψάξω για σπίτι στο Σύνταγμα». «Γιατί στο Σύνταγμα;» τη ρώτησα. «Γιατί θέλω να πάω σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής». «Ποιος θα σε βοηθάει οικονομικά;».
«Μου στέλνει η μαμά μου, αλλά τώρα αυτά που μου στέλνει τα παίρνει ο Μπάμπης. Οταν φύγω, θα τα παίρνω εγώ». «Εχεις ειδοποιήσει κάποιον δικό σου για όλα αυτά που μου λες;». «Οχι, δεν θέλω να ειδοποιήσω». «Γιατί δεν το λες στη μητέρα σου;». «Γιατί δεν θέλω να της το πω, να τη βάλω σε αυτή την κατάσταση». «Μπορείς να το περάσεις μόνη σου;». «Ναι, μπορώ. Θα προσπαθήσω». Και τότε, έβαλε τα κλάματα. Εκλαιγε πολλή ώρα.
«Πότε ξεκινά η ιστορία αυτή;» τη ρώτησα, για να μου πει: «Μετά την πρώτη αποβολή που είχα». «Γιατί έμεινες τόσο γρήγορα έγκυος;». «Δεν φταίω εγώ. Ομως από τότε που γεννήθηκε το παιδί, θέλω να φύγω». «Είναι επειδή βίωσες μια ταλαιπωρία με τα προβλήματα του παιδιού; Από τα χειρουργεία;». «Οχι. Θέλω να φύγω γιατί δεν μπορώ άλλο αυτό τον άνθρωπο».
«Οταν έκοψε απότομα τις συνεδρίες η Καρολάιν, ήταν τότε που παραπονούνταν έντονα επειδή “έλειπε τις Κυριακές ο Μπάμπης”. Αυτό ήταν ένα κομβικό σημείο και εκείνη άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει», λέει η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ελένη Μυλωνοπούλου
– Γιατί σταμάτησαν τις συνεδρίες;
Η Καρολάιν είχε αρχίσει να μου ανοίγεται πολύ και είχε φτάσει σε πάρα πολύ λεπτά προσωπικά ζητήματα. Τότε ήταν που ξαφνικά λαμβάνω ένα μήνυμα ότι σταματάμε τις συνεδρίες.
– Εκείνος τι έκανε;
Δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Μου έλεγε ότι ήταν επιθυμία της Καρολάιν. Σε αυτό το ζευγάρι υπήρχε το εξής περίεργο: δεν μπορούσα ποτέ να επικοινωνήσω απευθείας με την Καρολάιν. Ποτέ δεν απαντούσε το τηλέφωνο. Ούτε της Καρολάιν, ούτε του Μπάμπη. Επρεπε να δουν τις κλήσεις και μετά από ώρα να με πάρει από το τηλέφωνό του ο Μπάμπης πίσω.
– Και τι σας έλεγε;
Οτι η Καρολάιν δεν τον ήθελε. Οτι δεν είχαν πια σχέση μεταξύ τους. Και αυτή ήταν όντως μια εικόνα πραγματική, γιατί το είχα ακούσει και από την Καρολάιν, αλλά παρ’ όλα αυτά, η ίδια η Καρολάιν μού εκμυστηρευόταν ότι κοιμούνταν μαζί. Οτι κοιμόταν στην αγκαλιά του, ότι ακουμπούσε στο στήθος του όταν ξάπλωνε. Και εγώ για να ηρεμήσω τα πράγματα του είπα: «Ηρέμησε, εσύ είσαι 32 ετών, εκείνη είναι 20, πρέπει εσύ να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δείξεις κατανόηση». Εκεί μάλιστα τον ρώτησα: «Γιατί την πίεσες τόσο μετά την αποβολή και έμεινε έγκυος;». Δεν πήρα καμία απάντηση.
– Γιατί πιστεύετε ότι το έκανε;
Πάντα ένας άνθρωπος που θέλει να χειραγωγήσει τον σύντροφό του δημιουργεί δεσμεύσεις. Ηταν απομονωμένη, δεν κυκλοφορούσε με χρήματα πάνω της και γι’ αυτό την πήγαινε παντού ο Μπάμπης. Υπό τη δικαιολογία ότι «είχε την ευθύνη του παιδιού».
Οταν λοιπόν άρχισε να μου λέει η Καρολάιν ότι δεν θέλει άλλο τον Μπάμπη, ότι θέλει να πάρει το παιδί της και να φύγει, ότι τη νευριάζει και της κάνει τη ζωή δύσκολη, είναι απομονωμένη, αν θέλει να πάει με μια φίλη της πρέπει να ακολουθήσει και ο Μπάμπης, να πάει και αυτός μαζί, το ταξί του φίλου του και όλα αυτά, εκεί ξεκινάει να ξεδιπλώνεται ένα άλλο κουβάρι της ζωής τους και εκεί είναι που λένε: «Τον ερωτεύτηκα, αλλά τώρα τον σιχαίνομαι. Είμαι ερωτευμένη με το πρόσωπο, με την εμφάνιση, αλλά σιχαίνομαι τον άνθρωπο, τον χαρακτήρα του. Μισώ τον άνθρωπο που ζω μαζί του». Η Καρολάιν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Κυριακές
– Φοβόταν τον Μπάμπη;
Στο τέλος ναι. Μου το είπε τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε δεν είχε πει κάτι. Συνεχίζονταν οι συνεδρίες και κάθε φορά η Καρολάιν ανοιγόταν ακόμα και περισσότερο. Αρχισε λοιπόν να λέει κάποια πράγματα αναφορικά με τη δουλειά του Μπάμπη.
– Δηλαδή;
Οτι άρχισε να δουλεύει και Κυριακές. Οτι μια Κυριακή ήταν να περάσουν μαζί και θα τη βοηθούσε και με το μωρό και εκείνος έφυγε γιατί είχε πελάτες που κάπου θα τους πήγαινε. Οταν μάλιστα μου το είπε αυτό απόρησα. Η Καρολάιν όμως ήταν ένα παιδί άπειρο, ευαίσθητο και ειλικρινές. Ετσι, δυστυχώς, ό,τι λέγαμε κατά τις συνεδρίες μας, λίγες ημέρες ή ώρες αργότερα -μετά από μια διαφωνία με τον Μπάμπη- τα έλεγε όλα στον Μπάμπη. Και άρα ο σύζυγος ήξερε τι είχε ειπωθεί από την Καρολάιν σε εμένα και τι συμβουλές είχα δώσει εγώ σε εκείνη. Η Καρολάιν δεν τον ζήλευε.
– Εκείνος;
Οι χειριστικοί άνθρωποι πάντα ζηλεύουν. Γι’ αυτό και περιορίζουν, και γι’ αυτό και είχε μόνο επαφές με τη γειτόνισσα που ήταν φίλη της. Δεν είχε το κοριτσάκι κάπου αλλού να τα πει.
– Τι έφερε αυτή την αλλαγή; Ο εγκλεισμός, ο έλεγχος, η απομόνωση. Της είχε τοποθετήσει tracker στο iPhone για να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή πού ήταν. Μα δεν μπορούσα ποτέ να μιλήσω στο τηλέφωνο με την Καρολάιν, ποτέ.
Το σπίτι
– Η αγορά του οικοπέδου έπαιξε ρόλο;
Της είπα: «Ενα σπίτι ή ένα οικόπεδο δεν φτιάχνει τις σχέσεις. Απλώς παρατείνεις το βασανιστήριό σου. Πρέπει να μιλήσεις στη μαμά σου». Την επόμενη εβδομάδα ήρθαν και οι δύο και μπήκε και ο Μπάμπης μέσα και χωρίς να μιλήσει η Καρολάιν, μου ανακοίνωσε ο Μπάμπης ότι αποφάσισαν να κάνουν μια νέα δοκιμή, να είναι μαζί. Οτι θα αγοράσουν το οικόπεδο, θα χτίσουν το σπίτι και μετά θα δουν πώς θα πάνε τα πράγματα.
Την επόμενη εβδομάδα ήρθε η Καρολάιν και μου είπε: «Το οικόπεδο και το σπίτι θα είναι στο όνομά του». Της είπα: «Γιατί σε απασχολεί;». «Δεν είναι σωστό. Εμένα οι γονείς μου θα δώσουν 55.000 ευρώ, ενώ οι γονείς του θα πουλήσουν ένα οικόπεδο και θα του δώσουν 25.000-30.000 και γιατί εμένα οι δικοί μου να δίνουν κάτι παραπάνω;».
Της είπα: «Αυτό δεν είναι τίποτα. Ηρέμησε» και αυτή μου έλεγε: «Θα είναι μόνο στο όνομά του». Και της είπα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί η αγορά είναι στο πλαίσιο του γάμου και μπορεί να διεκδικήσει. Είχε άρνηση και αγανάκτηση και μετά μου ανακοίνωσε πού βλέπουν τα οικόπεδα. Ηταν τέρμα Θεού και αρχή Παραδείσου. «Πού θα πας εκεί;» της λέω. «Δεν οδηγείς. Θα πας στην ερημιά; Πώς θα συνεχίσεις τις σπουδές σου;». Εκεί ξεκίνησαν να έχουν τους μεγάλους καβγάδες για τα οικονομικά και θα έπαιρνε και ένα δάνειο αυτός, αλλά λογομαχούσαν για τα οικονομικά γιατί η μαμά της έδινε περισσότερα λεφτά, αλλά η ίδια δεν είχε ποτέ χρήματα δικά της.
– Και σταμάτησαν οι συνεδρίες με ένα μήνυμα;
Ναι. Ημαστε στο κομμάτι των Κυριακών, που έστειλα και εγώ ένα sms στο τηλέφωνο του Μπάμπη. Καθ’ όλο το διάστημα των συνεδριών, όταν μου μίλαγε η Καρολάιν, με ρωτούσε: «Ακουγόμαστε;». «Φοβάσαι;» τη ρωτούσα. Στην αρχή έλεγε: «Οχι». Τον Ιανουάριο έλεγε: «Ναι, φοβάμαι». «Τι φοβάσαι;». «Δεν θέλω να μας ακούει». Της έλεγα: «Ομως, βρε αγάπη μου, αφού μετά πας και του τα μεταφέρεις όλα, τι να μη σε ακούσει;». Εκείνη την ώρα μού έλεγε ότι δεν θέλει να την ακούει.
Την είχα ρωτήσει πολλές φορές αν είχε κάποια κακοποιητική συμπεριφορά. Αν είχε χειροδικήσει ή την είχε κακοποιήσει σωματικά. Οχι. Δεν μου είχε αναφέρει κάτι τέτοιο ποτέ. Στην τελευταία συνεδρία όμως ήταν πολύ φοβισμένη η Καρολάιν, προσπάθησα να τη μεταπείσω να μιλήσει με τη μητέρα της, αρνήθηκε.
Τότε, της είπα να ζητήσει τη συμβουλή ενός δικηγόρου, μάλιστα της έδωσα το κινητό τηλέφωνο της δικηγόρου μου Σταματίας Μάρκου. Ηξερα ότι η κυρία Μάρκου αναλάμβανε δωρεάν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και κακοποιημένων γυναικών, τη ρώτησα και δέχτηκε να την ακούσει χωρίς καμία χρέωση ή αμοιβή. Δυστυχώς, δεν πήγε ποτέ και ούτε της τηλεφώνησε.
Η κυρία Σταματία Μάρκου, δικηγόρος της Ελένης Μυλωνοπούλου
– Θεωρείτε ότι η Καρολάιν έμαθε κάτι και έπρεπε αυτός να της κλείσει το στόμα;
Μπορεί να έμαθε κάτι. Μπορεί σε έναν καβγά, γιατί η Καρολάιν ήταν ένα παιδί, να του είπε πράγματα που δεν έπρεπε. Ισως να του είπε κάτι, ότι ξέρει και θα πάει να το πει και θα τον κάνει ρεζίλι. Αυτό που έχω να πω είναι ότι, όταν έκοψε απότομα τις συνεδρίες η Καρολάιν, ήταν τότε που παραπονούνταν έντονα επειδή «έλειπε τις Κυριακές ο Μπάμπης». Αυτό ήταν ένα κομβικό σημείο. Και εκείνη άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει. Γιατί έλειπε τις Κυριακές.
Η συμφωνία
Με καλούν από το Ανθρωποκτονιών, γιατί βρέθηκε η κάρτα μου, όπως μου είπαν, στα πράγματα της Καρολάιν. Τους είπα πως αν πω αυτά που ξέρω κινδυνεύω γιατί βάζω στο κάδρο τον σύζυγό της. Φοβόμουν. Ηταν ελεύθερος και δεν ήξερα τι θα μπορούσε να συμβεί. Και με συμβούλευσε η δικηγόρος μου, η κυρία Σταματία Μάρκου, να ζητήσω την προστασία των αστυνομικών ότι θα τους πω αυτά που ξέρω, αλλά να μην καταχωρηθεί η κατάθεσή μου έτσι όπως θα καταθέσω τα πράγματα.
Πήγα και έδωσα μια λεπτομερέστατη κατάθεση για το τι έζησα με το ζευγάρι, ανέφερα ότι Καρολάιν από την πρώτη στιγμή ήθελε να φύγει, ότι τη χειραγωγούσε, ότι είχε πρόβλημα στον γάμο της, ότι δεν τον ήθελε.
– Τις 40 ημέρες, μέχρι να συλληφθεί, επικοινωνούσε μαζί σας;
Με καλούσε μέρα παρά μέρα. Κατ’ αρχάς, εκείνη την ημέρα που έδωσα κατάθεση, παρακάλεσα να μη βγει στη δημοσιότητα το όνομά μου, να είναι μυστική η κατάθεση. Κατέθετα για τρεισήμισι ώρες. Και βγήκε μια κατάθεση που ήταν της μισής ώρας, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, για την προστασία μου. Εκείνη την ώρα το βράδυ έφυγα από τη ΓΑΔΑ και στις 9.30, προτού μπω στο πάρκινγκ του σπιτιού μου, έλαβα ένα τηλέφωνο από το περιβάλλον του Μπάμπη.
Ενα τηλεφώνημα που έγινε μισή ώρα από τη στιγμή που έφυγα από τη ΓΑΔΑ. Βολιδοσκοπούσε, κατ’ αρχάς, να μάθει αν πήγα στην Αστυνομία. Γιατί εγώ αρνιόμουν ότι είχα πάει στην Αστυνομία. Επίσης, ο Μπάμπης μού έλεγε να κάνω ασφαλιστικά μέτρα όταν βγήκε το όνομά μου στη δημοσιότητα ότι παρακολουθούσα την Καρολάιν, καθώς δέχτηκα μια άδικη επίθεση από όλους. Πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος μού είχε δώσει βεβαίωση, συγκατάθεση, να μιλώ για τα γεγονότα που είχαν συμβεί.
Εκείνες τις ημέρες άρχισα να δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα, και εγώ και οι συνεργάτες μου. Αναγκάστηκα να προσλάβω εταιρεία security 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είχα χάσει τον ύπνο μου.
– Πότε επικοινωνήσατε τελευταία φορά;
Το Σάββατο 5 Ιουνίου, 19:54, είχα μια κλήση που δεν την είχα απαντήσει και του έστειλα μήνυμα: «Είχα μία κλήση από σένα. Συνέβη κάτι;». Και με πήρε πίσω. Ηταν πριν από το μνημόσυνο που ομολόγησε.
– Γιατί αποφασίσατε τώρα να μιλήσετε;
Το οφείλω στην κοινή γνώμη, στην ψυχή της Καρολάιν, και επίσης ήθελα να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους γιατί ο κόσμος δεν γνώριζε. Δεν γνώριζε τη συνεργασία με τη δικηγόρο μου και τις Αρχές όσον αφορά το έγκλημα αυτό. Και στη συνέντευξή μου είχα πει πράγματα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ομως έτσι έπρεπε να γίνει. Επρεπε να προστατέψω τη ζωή μου και όλες οι ενέργειές μου ήταν πάντα σε συνεργασία με την Αστυνομία.
Και άρα δεν παραβιάστηκε κανένα απόρρητο, όπως βιάστηκαν να με κατηγορήσουν κάποιοι, αλλά αναγκάστηκα να ρίξω στάχτη στα μάτια για την εξέλιξη της υπόθεσης. Και μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα των γεγονότων και των επιθέσεων που δέχτηκα, η μόνη μου απάντηση ήταν οι δικαστικές μου διαμάχες.
Γιατί εγώ δεν μίλησα στα κανάλια, μίλησα μέσω της δικηγόρου μου στα δικαστήρια. Ετυχα άμεσης δικαστικής προστασίας όταν στοχοποιήθηκα πολύ σκληρά και εντελώς αναίτια. Δικαιώθηκα στα δικαστήρια.
Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί από την πρώτη στιγμή καταθέτω την αλήθεια στις Αρχές. Αυτή είναι η αλήθεια που υπηρετώ σε όλη την πορεία της ζωής μου. Αυτή την αλήθεια θα την καταθέσω και στο ακροατήριο χωρίς να φοβάμαι, χωρίς να αποκρύψω το παραμικρό, θα κοιτάξω στα μάτια τους δικαστές και θα πω χωρίς φόβο και πάθος την αλήθεια.
Η δικηγόρος της κυρίας Μυλωνοπούλου, η κυρία Σταματία Μάρκου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για την υπόθεση επισημαίνει: «Δυστυχώς, δεν τόλμησε η Καρολάιν να επικοινωνήσει μαζί μου, να είμαι δίπλα της ώστε να τη βοηθήσω ενώ το είχα υποσχεθεί στην κυρία Μυλωνοπούλου ότι θα την αναλάμβανα δωρεάν, όπως έχω πράξει σε πολλές όμοιες περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών. Εύχομαι σύντομα να δικαιωθεί η ψυχή της, η Καρολάιν είναι το παιδί όλων μας».
Διαβάστε επίσης