Η διατροφή χωρίς κρέας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος χρόνο με τον χρόνο. Είτε το κάνετε από ιδεολογία ή από θέμα διατροφής, η πραγματικότητα είναι πως εκείνοι που επιλέγουν να μην τρώνε κρέας αυξάνονται συνεχώς, με τα καταστήματα εστίασης και τη βιομηχανία τροφίμων να ακολουθεί την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη τάση.
Μπορεί να ακούτε τους όρους vegetarian, vegan, pescetarian και flexitarian συχνά, χωρίς όμως να ξέρετε ακριβώς τι περιλαμβάνουν. Προσωπικά, όντας vegetarian τα τελευταία έξι χρόνια πολλοί με ρωτάνε τι τρώω και τι όχι. Άλλοι μπερδεύονται με τον βιγκανισμό και άλλοι με ρωτάνε αν τρώω κοτόπουλο ή ψάρι.
Οι παραπάνω όροι είναι οι τέσσερις πιο γνωστοί όσον αφορά τη διατροφή που έχει ως βάση της τα φυτικά προϊόντα.
Vegetarian διατροφή
Ένας vegetarian δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, κυνήγι, ψάρι, θαλασσινά ή προϊόντα που προέρχονται από τη σφαγή του ζώου όπως η ζελατίνη, η πυτιά, ο ζωικός ζωμός, το ζωικό λίπος κλπ.
Συνήθως, η διατροφή τους περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, σιτηρά, όσπρια, ξηρούς καρπούς καθώς και ζωικά παράγωγα όπως αυγά, τυρί, γάλα, μέλι.
Στους vegetarian υπάρχουν και μικρές υποκατηγορίες:
Lacto-ovo vegetarians: Καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά
Lacto vegetarians: Καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αποφεύγουν τα αυγά
Ovo vegetarians: Καταναλώνουν αυγά και αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά
Pescetarian διατροφή
Ένας Pescatarian καταναλώνει ψάρι και θαλασσινά αλλά όχι κρέας. Η ονομασία προήλθε από τις αρχές του 20ου αιώνα από την ιταλική λέξη «pesce» που σημαίνει «ψάρι» και τη λέξη vegetarian. Προφέρεται Pescatarian ή Pescetarian. Καθ’ ορισμού ένας pescatarian ακολουθεί μία vegetarian διατροφή αλλά τρώει ψάρι και θαλασσινά.
Vegan διατροφή
Όσοι ακολουθούν μία vegan διατροφή, συνήθως επεκτείνεται και στον τρόπο ζωής τους. Ο βιγκανισμός έχει ως βάση του την μη εκμετάλλευση και σφαγή των ζώων για τη διατροφή και το lifestyle. Έτσι, ένας vegan δεν τρώει όσα και ένας vegetarian (κρέας, ψάρι, θαλασσινά, κυνήγι, ζωικά προϊόντα) αλλά και ζωικά παράγωγα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των ζώων όπως τα γαλακτοκομικά, το μέλι και τα αυγά.
Όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους, προτιμούν το συνθετικό δέρμα, αποφεύγουν το μαλλί, το μετάξι, ενώ τα καλλυντικά τους έχουν την ειδική σήμανση για cruelty free κλπ.
Συχνά, αναφέρεται και ο όρος plant-based. Η διαφορά τους είναι πως ένας vegan επιλέγει αυτή τη διατροφή από θέμα ιδεολογίας και συνήθως ακολουθεί έναν αντίστοιχο τρόπο ζωής. Αν κάποιος το κάνει καθαρά για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε αναφέρει πως ακολουθεί μία plant-based διατροφή. Με λίγα λόγια, το plant based περιγράφει τις επιλογές φαγητού, ενώ ο βιγκανισμός μία γενικότερη στάση ζωής.
Flexitarian διατροφή
Το 2014 ο όρος Flexitarian μπήκε στο Oxford Dictionary και ο ορισμός του είναι: Κάποιος που ακολουθεί κατά κύριο λόγο μία vegetarian διατροφή αλλά κατά καιρούς καταναλώνει κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και ψάρι.
Η διατροφή αυτή στοχεύει σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν μία vegetarian διατροφή αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν τελείως το κρέας και το ψάρι και έτσι, ενώ τις περισσότερες φορές τα αποφεύγουν, μία στο τόσο τα καταναλώνουν.
Διαβάστε επίσης