Βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης: Η τραγωδία, οι επιζώντες και το τεράστιο ανθρωποκυνηγητό
Hallocy.com
Ντοκιμαντέρ του Netflix εξετάζει τη φρικτή τραγωδία του 2013 και τι συνέβη στους δύο δράστες της βομβιστικής επίθεσης
Πριν από δέκα χρόνια, δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 280. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό, προτού οι αρχές εντοπίσουν και τελικά συλλάβουν τους δράστες, τους αδελφούς Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ.
Τα γεγονότα διερευνώνται στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, American Manhunt: The Boston Marathon Bombing (Ανθρωποκυνηγητό: Η Βομβιστική Επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης), το οποίο καλύπτει τις έρευνες που ακολούθησαν τις ημέρες μετά τις επιθέσεις. Στο τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ, οι συντελεστές συνομιλούν με πράκτορες του FBI, αστυνομικούς και απλούς πολίτες, οι ενέργειες των οποίων οδήγησαν στη σύλληψη των δολοφόνων.
Ενώ το περιστατικό έχει ήδη δραματοποιηθεί από τις ταινίες «Stronger: Με τη δύναμη της ζωής» του Τζέικ Τζίλενχαλ και «Η Μέρα Των Ηρώων», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, το ντοκιμαντέρ εξετάζει τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την επίθεση και πώς το ανθρωποκυνηγητό οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των βομβιστών και της αστυνομίας.
Ανθρωποκυνηγητό: η αληθινή ιστορία της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης
Στις 15 Απριλίου 2013, δύο αυτοσχέδιες βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας πυροδοτήθηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι. Οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί από τους αδελφούς Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν τρεις ημέρες αργότερα από εικόνες όπου εμφανίζονταν δύο ανδρές, ένας με μαυρο καπέλο και ένας με λευκό καπέλο.
Η πρώτη βόμβα εξερράγη λίγο έξω από το κατάστημα αθλητικών ειδών Marathon Sports στις 14:49, ενώ η δεύτερη πυροδοτήθηκε δευτερόλεπτα αργότερα ένα τετράγωνο πιο μακριά. Αμέσως εκκενώθηκαν τα κοντινά ξενοδοχεία και κτίρια, ενώ έκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από τη Βοστώνη και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στο έθνος, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι «θα βρεθούν και θα έρθουν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη».
Η αστυνομία χρησιμοποίησε υλικό από κάμερες ασφαλείας και από τα τηλεοπτικά μέσα που κάλυπταν τον μαραθώνιο για να αναγνωρίσει τους δύο υπόπτους, με το FBI να δημοσιεύει φωτογραφίες τους στις 18 Απριλίου, ζητώντας από τον κόσμο να βοηθήσει στον εντοπισμό τους.
Την επόμενη ημέρα, οι ύποπτοι ταυτοποιήθηκαν ως οι αδελφοί Τσαρνάεφ- δύο αδέλφια Τσετσενικής καταγωγής που κατοικούσαν στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέττης, οι οποίοι ζούσαν στο Κιργιστάν έως το το 2002, όταν η οικογένειά τους ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ.
Το προηγούμενο βράδυ, οι αδελφοί Τσαρνάεφ είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει τον αστυνομικό Σιν Κολιέρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης, στην προσπάθεια τους να κλέψουν το όπλο του όπως πιστεύουν οι ερευνητές της υπόθεσης.
Στη συνέχεια έκλεψαν ένα αυτοκίνητο στο Κέιμπριτζ, έπιασαν όμηρο τον ιδιοκτήτη του Νταν Μενγκ και τον ανάγκασαν να βγάλει 800 δολάρια από τον τραπεζικό του λογαριασμό με σκοπό να πυροδοτήσουν και άλλες βόμβες στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο ο Μενγκ κατάφερε να διαφύγει όταν σταμάτησαν για βενζίνη και κατέφυγε σε ένα κοντινό κατάστημα όπου ζήτησε να καλέσουν την αστυνομία.
Χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο του Μενγκ, το οποίο βρισκόταν ακόμη στο αυτοκίνητο, οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να βρουν την τοποθεσία που κρύβονταν τα δύο αδέλφια και τους εντόπισαν στο Γουότερταουν, όπου ακολούθησε καταδίωξη, με τους υπόπτους να ανοίγουν πυρ κατά της αστυνομίας και να χρησιμοποιούν μια αυτοσχέδια βόμβα χύτρας ταχύτητας εναντίον τους.
Πόσοι έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου 2013, ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ, η 23χρονη Λου Λινγκζί και η 29χρονη Κρισλ Κάμπελ. Στα νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν 291 τραυματισμένοι πολίτες, ενώ τουλάχιστον 16 άτομα ακρωτηριάστηκαν.
Την επομένη της βομβιστικής επίθεσης, ο αστυνομικός του Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης Σιν Κολιέρ σκοτώθηκε από τους βομβιστές μέσα στο αυτοκίνητό του, ενώ ένας συνάδελφός του από την Βοστώνη, ο Ντένις Σίμοντς, πέθανε από τραύμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους βομβιστές αργότερα το ίδιο βράδυ στo Γουότερταουν.
Ποιοι είναι ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ
Ο Τζοχάρ και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ ήταν αδέλφια με καταγωγή από την Τσετσενία και ήταν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.
Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός και φιλόδοξος πυγμάχος, ενώ ο Τζοχάρ, ήταν φοιτητής νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης. Η οικογένεια των αδελφών είχε μετακινηθεί από την Τσετσενία στο Τοκμόκ του Κιργιστάν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ζούσαν μέχρι το 2002, όταν οι γονείς τους ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ.
Ο Ταμερλάν και ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ είχαν προσηλυτιστεί από μουσουλμάνους εξτρεμιστές στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με τον θείο τους, Ρουσλάν Τσαρνί, να δηλώνει ότι «ανησυχούσε ότι ο ανιψιός του ήταν εξτρεμιστής από το 2009». Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ είχε ανακριθεί από το FBI το 2011 για να διαπιστωθεί αν είχε δεσμούς με εξτρεμιστές, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Γουότερταουν στις 18 Απριλίου, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ βρέθηκε τραυματισμένος, αφού τον είχε παρασύρει ο αδελφός του με το αυτοκίνητο, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Την επόμενη ημέρα, η αστυνομία έψαξε πόρτα-πόρτα τα σπίτια στην γύρω περιοχή αναζητώντας τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος πίστευαν ότι κρυβόταν εκεί. Το ίδιο βράδυ, ένας κάτοικος τον βρήκε να κρύβεται μέσα στο σκάφος του, αιμορραγώντας από τραύματα από σφαίρες.
Τι συνέβη στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης
Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ αφού παρασύρθηκε από τον αδελφό του και πυροβολήθηκε πολλές φορές από την αστυνομία διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αλλά κατέληξε από τα τραύματά του. Λίγο καιρό μετά συνδέθηκε με την τριπλή δολοφονία των Μπρένταν Μες, Ερικ Βάισμαν και Ράφαελ Τέκεν το 2011, με την αστυνομία να βρίσκει τον Μάιο του 2013 στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν την εμπλοκή και των δύο αδελφών στους φόνους.
Το FBI ανέκρινε τον Ιμπραγκίμ Τοντάσεφ, έναν Τσετσένο μετανάστη και συναθλητή του Ταμερλάν στην πυγμαχία, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε ότι διέπραξε το τριπλό έγκλημα εμπλέκοντας και τον 26χρονο Τσετσένο. Λίγο αργότερα έπεσε νεκρός από καταιγισμό πυρών ανδρών του FBI.
Αφού ανακαλύφθηκε από τις αστυνομικές αρχές, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για τα τραύματά του, συμπεριλαμβανομένου ενός τραύματος από πυροβολισμό στο λαιμό.
Σύμφωνα με το CBS News, ο Τσαρνάεφ είχε γράψει μέσα στο σκάφος που βρέθηκε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοτώνει τους αθώους πολίτες μας, αλλά οι περισσότεροι από εσάς το γνωρίζετε ήδη αυτό. Δεν μπορώ να βλέπω τέτοιο κακό να μένει ατιμώρητο, εμείς οι μουσουλμάνοι είμαστε ένα σώμα, αν βλάψεις έναν μας βλάπτεις όλους».
Του απαγγέλθηκαν 30 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η «χρήση του όπλου μαζικής καταστροφής», αλλά δήλωσε αθώος. Στις 17 Μαΐου 2015, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο και κρατήθηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Ιντιάνα. Ο Τσαρνάεφ άσκησε έφεση κατά της ποινής του με την αιτιολογία ότι η δίκη του δεν έπρεπε να διεξαχθεί στη Βοστώνη και ότι υπήρξαν σφάλματα στην επιλογή των ενόρκων. Ο ίδιος παραμένει έως και σήμερα στη φυλακή όπου εκτίει πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Ακολουθήστε το hallocy.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις