Όχι, δεν μιλάμε ούτε για το τηλεκοντρόλ, ούτε για το κινητό, ούτε καν για το πληκτρολόγιο του υπολογιστή: αλλού κρύβεται ο κίνδυνος.
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΟΛΟΙ ξέρουμε τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι και το πόσο σημαντικό είναι να τους δίνουμε προτεραιότητα, όταν καθαρίζουμε, καθώς γίνονται εστία μικροβίων, πολύ συχνά απειλώντας την υγεία μας.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια σημεία ή μικροαντικείμενα, τα οποία σχεδόν ποτέ δεν θεωρούμε επίφοβα για τη συγκέντρωση βακτηρίων και πολύ συχνά τα αφήνουμε για καιρό μακριά από το πλυντήριο, το νερό, το σαπούνι (και το απολυμαντικό). Ποια είναι όμως αυτά τα καθημερινά αντικείμενα;
1.
Τα παιχνίδια και τα μπολ ταΐσματος των κατοικιδίων μας
Τείνουμε να πιστεύουμε ότι επειδή αλλάζουμε πολύ συχνά το φαγητό και το νερό του σκύλου ή της γάτας μας, τα μπολ τους δεν χρειάζονται πλύσιμο. Το ίδιο ισχύει και για παιχνίδια τους – ειδικά αυτά από σιλικόνη- που πολύ συχνά ξεπλένουμε με λίγο νερό και θεωρούμε ότι όλα είναι καλά. Δυστυχώς, είτε το κατοικίδιό μας καταναλώνει ξηρά τροφή είτε όχι, το μπολ του χρειάζεται καλό και συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι ήπιου pΗ και κυρίως καλό στέγνωμα.
Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά και πάνινα παιχνίδια του τετράποδου φίλου μας, καθώς η σκόνη, η ζέστη και το σάλιο του γίνονται εστία ανάπτυξης μικροβίων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη υγεία του ζώου.
2.
Κλειδιά και πορτοφόλι (και τσάντα)
Αφιερώστε χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να περάσετε με απολυμαντικό τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας, δύο αντικείμενα που έχετε συνεχώς στα χέρια σας και έρχονται σε επαφή με χρήματα (που έχουν αλλάξει εκατοντάδες χέρια), αλλά και ακουμπούν σε επιφάνειες γεμάτες με μικρόβια.
Επίσης, κάντε το ίδιο για τις τσάντες που κουβαλάτε παντού: από το γραφείο στο σπίτι και από εκεί στο μπαράκι ή σε κάποια βόλτα, η τσάντα σας είναι το πιο ταλαιπωρημένο αντικείμενο, το οποίο πολύ συχνά αφήνετε στο πάτωμα, στον δρόμο ή σε διόλου καθαρές επιφάνειες. Πολύ συχνά ξεχνάμε τη… ζωή της τσάντας μας μέσα στην ημέρα, από πού πέρασε και τι ακούμπησε και πώς μετά προσγειώθηκε με άνεση στον καναπέ ή ακόμα και πάνω στο κρεβάτι μας. Καθαριότητα χρειάζεται και το εσωτερικό τους.
3.
Σακίδια πλάτης, τσάντες και φορητά στρώματα γυμναστηρίου
Συνήθως δεν μας απασχολεί σε τι κατάσταση δείχνει το back-pack μας. Συνήθως, είναι μαύρο, γκρι, κάτι σε σκούρο χρώμα, που μοιάζει να αντιστέκεται στη ρύπανση της πόλης και να μην χάνει τίποτα από τη street αίγλη του. Στην πραγματικότητα όσα χάνονται μέσα στα σκούρα χρώματά του –και εκτός από την καθημερινή βρωμιά που απορροφά στις διαδρομές μας στην πόλη- είναι μικρόβια, πολλά μικρόβια.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις τσάντες του γυμναστηρίου και τα φορητά μας στρώματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς μια φορά τον μήνα καλό είναι να καθαρίζουμε όλο αυτό τον εξοπλισμό και αν η κατασκευή του σακιδίου επιτρέπει να το βάλουμε στο πλυντήριο, το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Όσο για το mat που πάνω του ιδρώνουμε και εκπνέουμε κάνοντας τις ασκήσεις μας, καλό είναι να το σκουπίζουμε με ένα ήπιο απολυμαντικό μετά τη συνεδρία μας και μια φορά τον μήνα να το βάζουμε στο πλυντήριο (τα περισσότερα από αυτά τα στρώματα είναι πλενόμενα). Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές τσάντες των παιδιών μας, τις οποίες φροντίζουμε να καθαρίζουμε μέσα – έξω, ώστε να μη μετατρέπονται σε καταφύγιο μικροβίων και βρωμιάς.
Με στοιχεία από thespuce.com
Διαβάστε επίσης