Ποιος είπε ότι το να κάνεις σχέσεις είναι εύκολο; Κάπου ανάμεσα στον μεγάλο έρωτα και τις περιστασιακές σχέσεις, εντοπίζεται ένα νέο είδος δεσμού που υιοθετούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι και που μας «σώζει» από την άβολη στιγμή της ετικετοποίησης της σχέσης
Πολλές φορές το συναισθηματικό φορτίο μας, μέσα σε μια ερωτική σχέση δεν εξισώνεται και άλλες εκλείπει. Υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, σύμβουλοι και ερωτικοί βίντεο-«ψυχαναλυτές» που προσπαθούν να μας καθοδηγήσουν μέσα στις περίπλοκες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε, και που ίσως τελικά κάνουν τα πράγματα περισσότερο δυσεπίλυτα.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε αυτόν τομέα. Οι εφαρμογές και τα sites γνωριμιών μας προσφέρουν πια τον πιο γρήγορο τρόπο να γνωρίσουμε κάποιον, έστω και επιφανειακά. Μέσω μιας μικρής κίνησης του δαχτύλου μας δεξιά ή αριστερά, αποφασίζουμε αν θα ξεκινήσουμε ή όχι, ένα νέο ερωτικό ταξίδι.
Όλη αυτή βοήθεια, όλες αυτές οι επιλογές ερωτικών συντρόφων και οι εύκολοι τρόποι γνωριμίας, ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να λύσουν την εξίσωση των σχέσεων, ή να μας βγάλουν από εκείνη την δύσκολη στιγμή που αναρωτιόμαστε «Τι είμαστε;».
Ανάμεσα λοιπόν στον μεγάλο έρωτα και την αγάπη χωρίς δεσμεύσεις, εμφανίζεται μια νέα κατηγορία σχέσης που υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις νεότερες γενιές, διχάζοντας είτε ως λύση του προβλήματος, είτε ως μέρος του.
Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο
Το 2017, όταν η χρήση των εφαρμογών γνωριμιών ήταν σε άνοδο, επινοήθηκε από την πρώην συντάκτρια του Cosmopolitan, Carina Hsieh, ένας όρος που αφορούσε την αμφισημία των σύγχρονων δεσμών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούσαν να βγαίνουν ραντεβού μέσω swiping και matching με αποτέλεσμα να αλλάξουν και οι καταστάσεις των σχέσεων.
Έτσι η Hsieh εφηύρε τις situationships, ως «μια σύνδεση με συναισθηματικά οφέλη», σε αντίθεση με το εξίσου άμορφο «friends with benefits», το οποίο ξεκινά πλατωνικά, αλλά αναπτύσσει ένα σεξουαλικό στοιχείο. Αυτό που έχουν κοινό, ωστόσο, είναι η έλλειψη δέσμευσης και σαφώς καθορισμένων ρόλων.
Παρόλο που είναι ένας όρος που κατακλύζει το διαδίκτυο, οι situationships μπορεί ουσιαστικά να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους – από κάτι απελευθερωτικό και ευεργετικό, στο καθαρτήριο των σχέσεων.
Διαφορετικά, είτε μετατρέπονται τελικά σε σχέση, είτε ξεθωριάζουν. Στα situationships η αποκλειστικότητα δεν αποτελεί δεδομένο και είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια για να επιβεβαιωθεί. Οι προσδοκίες μιας «κανονικής σχέσης», επίσης δεν ισχύουν αυτόματα, εκτός αν συζητηθούν.
Η διαθεσιμότητα και η διαφάνεια που υπάρχει σε μια τυπική σχέση, συνήθως δεν υπάρχει σε μια situationship. Για παράδειγμα, όταν είστε σε σχέση με κάποιον, μπορεί να είναι απολύτως εντάξει να εμφανιστείτε στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας του, χωρίς προειδοποίηση, ή να τηλεφωνήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας με την προσδοκία ότι θα απαντήσει. Σε μια situationship, όμως, αυτές οι ίδιες προσδοκίες μπορεί να μην ισχύουν.
Η τακτική επικοινωνία, οι συναντήσεις με φίλους και οικογένεια και η συζήτηση για το κοινό μέλλον είναι κάποιες ακόμα προσδοκίες σε μια σχέση, που δεν αποτελούν τυπικά χαρακτηριστικά των situationships.
Ωστόσο το να νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον, είναι αναμενόμενο σε μια τέτοια σχέση. Σίγουρα, οι δεσμοί αυτοί έχουν να κάνουν με την αυτονομία και την ανεξαρτησία, αλλά υπάρχει μια ορισμένη ευθύνη που έρχεται πάντα όταν επιλέγουμε να είμαστε οικεία με κάποιον.
Το situationship γνωρίζει πολύ μεγάλη αναγνώριση κυρίως από τις γενιές των millennials, που βρίσκουν το νέο αυτό μοτίβο σχέσης λίγο πιο άνετο και εύκολο.
Στο TikTok ήδη, αυτή η σχέση λατρεύεται από πολλούς, με το hashtag #situationship να συγκεντρώνει τουλάχιστον 4,3 δισεκατομμύρια προβολές.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να εκτιμούν τα οφέλη αυτών των άτυπων σχέσεων, όπου οι ετικέτες “φίλος” και “κοπέλα” δεν ισχύουν πραγματικά, αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή σχέση.
Θετικός, ή αρνητικός αντίκτυπος;
Το situationship είναι ουσιαστικά μια απροσδιόριστη ρομαντική σχέση, η οποία προσφέρει ευελιξία στα δυο άτομα που την απαρτίζουν. Αυτή η έλλειψη δέσμευσης στις σχέσεις θα μπορούσε, σύμφωνα με πολλούς, να έχει πιο απελευθερωτικά αποτελέσματα απ’ ό,τι νομίζουμε.
Μπορεί να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία για αυτοανάπτυξη, αφού οι σύντροφοι έχουν την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις και να εξερευνούν τα πάθη τους ανεξάρτητα από το άλλο άτομο, δίνοντας προτεραιότητα στη ζωή τους.
Επίσης το sitationship μπορεί να λειτουργήσει πολύ ευεργετικά σε μια περίοδο της ζωής μας που είναι ψυχοπιεστική, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε την ανάγκη ενός ερωτικού συντρόφου.
Ειδικά για τους ανθρώπους που η ετικετοποίσηση μιας σχέσης, η δημιουργία στεγανών και καλουπιών, μπορεί να είναι καταστροφική τόσο για την ίδια τη σχέση, όσο και για την ψυχική τους ηρεμία, το situationship, μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση.
Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι αυτού του είδους οι σχέσεις καταστρέφουν ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα που επικρατεί στην σημερινή ερωτική κανονικότητα.
Όλη αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ζήλεια και ανασφάλεια. Για πολλούς επίσης, η σχέσεις αυτές μοιάζουν σαν να είναι μια εύκολη έξοδος κινδύνου, που με την πρώτη ευκαιρία μας γλυτώνουν από την σκληρή δουλειά και την αντιμετώπιση των ανασφαλειών που όλοι βιώνουμε μέσα σε μια τυπική σχέση.
Είναι σαν να προσπαθούμε να συντομεύσουμε τις δύσκολες, άβολες στιγμές και να μείνουμε μόνο στις όμορφες. Ωστόσο, οι situationships δεν είναι σίγουρα για όλους.
Διαβάστε επίσης