Πρέπει να λείψετε για λίγο ή πολύ από το σπίτι, και έχετε με βαριά καρδιά αφήσει τον λατρεμένο σας σκύλο με κάποιον φίλο ή συγγενή. Ενδιάμεσα όμως, πριν την επιστροφή σας, (δικαιολογημένα) πεθυμήσατε τη μουσούδα του και αποφασίσατε να κάνατε βιντεοκλήση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναρωτηθήκατε: άραγε ο σκύλος μου με αναγνωρίζει από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ; Τι ακριβώς βλέπει στην οθόνη
Σκύλοι, αγαπημένα ανθρώπινα πρόσωπα, και οθόνες
Καταρχάς μια χρήσιμη πληροφορία είναι ότι οι σκύλοι αναγνωρίζουν το πρόσωπό μας όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, ή σε μορφή φωτογραφίας, αλλά κατά πάσαν πιθανότητα όχι όταν το πρόσωπό μας κουνιέται την ώρα που το βλέπουν σε μια οθόνη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί το άρθρο, το μάτι του σκύλου έχει ευαισθησία μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων αναφορικά με ό,τι κινείται (σκεφτείτε πόσο γρήγορα εντοπίζει ένα ταχύτατο μικροσκοπικό ποντικάκι στο δρόμο, το οποίο μέχρι να το αντιληφθείτε εσείς έχει ήδη γίνει καπνός), αναβοσβήνει ή τρεμοπαίζει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ εσείς μπορείτε να δείτε το σκύλο σας στην οθόνη στη διάρκεια της βιντεοκλήσης, εκείνος αυτό που βλέπει είναι ένα μάτσο φωτάκια που αναβοσβήνουν, αντί για το πρόσωπό σας.
Μεγάλη οθόνη, μεγαλύτερο πρόσωπο, μεγαλύτερη πιθανότητα αναγνώρισης
Ωστόσο εδώ ίσως κάποιοι και κάποιες σκεφτούν: μα σκύλος μου αναγνωρίζει πρόσωπα στην τηλεόραση! Πραγματικά, όπως εξηγεί το άρθρο, αυτό συμβαίνει, και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μεγαλύτερη οθόνη και με καλύτερη ανάλυση από αυτή του κινητού ή του τάμπλετ σας.
Μιλήστε του
Ένας βασικός τρόπος για να σας αναγνωρίζει ο σκύλος σας, όταν κάνετε βιντεοκλήση, είναι να του μιλάτε. Ακόμα και αν δεν αναγνωρίζει την εικόνα σας από μια οθόνη, καταλαβαίνει τη φωνή σας. Κάποιες φορές όμως ούτε κι αυτό δεν ισχύει, γιατί η φωνή σας μπορεί να έρχεται παραμορφωμένη από το μεγάφωνο, ή να μην είναι καλή η γραμμή.
Γενικώς, το μέγεθος της οθόνης από την οποία σας βλέπει ο σκύλος σας, η ποιότητα και η ανάλυση της εικόνας όσο και του ήχου της φωνής σας, μπορεί να παίξουν ρόλο στο κατά πόσον μπορεί να σας αναγνωρίσει ενώ του μιλάτε μέσω τηλεφωνικής συσκευής ή τάμπλετ. Επιπλέον, είναι πιθανό να επηρεάζει ακόμα και η εφαρμογή ή το μικρόφωνο που χρησιμοποιείτε, ή αν έχετε καλό σήμα εκεί που βρίσκεστε, αν υπάρχουν θόρυβοι απ’ έξω ή παράσιτα. Δοκιμάστε να συνδέσετε τον υπολογιστή που βρίσκεται στο σπίτι σας με την τηλεόρασή σας ώστε ο σκύλος σας να σας δει σε μεγάλη οθόνη όταν καλέσετε τον άνθρωπο που τον φροντίζει όσο λείπετε. Ίσως κάνει τη διαφορά και του τραβήξει την προσοχή η εικόνα σας.
Σας αναγνωρίζει με τη μύτη
Το άρθρο προτείνει μια ακόμη ασφαλή πρακτική που βοηθάει το σκύλο σας να μη σας «ξεχάσει» όσο λείπετε, ή έστω να μην του λείπετε τόσο πολύ: Αφήστε κάπου στο σπίτι κάτι που φορούσατε πριν φύγετε, έτσι ώστε να έχει τη μυρωδιά σας, ανεξάρτητα από το αν τελικά επιλέξετε να κάνετε βιντεοκλήση ή όχι.
Τέλος, ακόμη κι αν ο καλύτερός σας φίλος δεν αναγνωρίζει το πρόσωπό σας στην οθόνη ή τη φωνή σας από το ακουστικό, εσείς σίγουρα θα αναγνωρίσετε την αστεία μουσούδα του και θα κοιμηθείτε πιο χαρούμενοι καίτοι μακριά του, καθώς σύντομα θα τον ξαναδείτε από κοντά και θα τον ταράξετε στα φιλιά και τις αγκαλιές!