Πρόκειται για μια συνήθεια που πολλοί υιοθετούμε, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ωστόσο ότι στην υπερβολή της, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη με πολλούς τρόπους – Μεταξύ αυτών και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου
Ο καρκίνος αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο φόβο των περισσότερων σε ό,τι αφορά στα ζητήματα υγείας. Θεωρείται ένας δύσκολος εχθρός, με τον οποίο κανείς δεν θέλει να αναμετρηθεί.
Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής του; Ναι, απαντούν οι ειδικοί, που επισημαίνουν ότι μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Συγκεκριμένα, νέα ερευνητικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open συνδέουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου με έναν γνώριμο εχθρό της υγείας: Το αλκοόλ. Όπως υποστηρίζει η νέα έρευνα, οι ενήλικες που αυξάνουν τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουν κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ, αλλά και όλους τους τύπους καρκίνου γενικότερα, σε αντίθεση με όσους μειώνουν ή διακόπτουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.
Τα νέα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν της μελέτης του Jung Eun Yoo από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ στη Νότια Κορέα και των συνεργατών του σε συμμετέχοντες της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας, στην οποία συγκαταλέγονται 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τον συσχετισμό μεταξύ της μείωσης, παύσης ή αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ και της ανάπτυξης καρκίνου σχετιζόμενου με το αλκοόλ, αλλά και όλων των τύπων καρκίνου.
Μετά το πέρας της περιόδου μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
Εκείνοι που αύξησαν τις ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωναν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου συγκριτικά με όσους δεν άλλαξαν συνήθειες, διατηρώντας τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης.
Όσοι δεν έπιναν και ξεκίνησαν να καταναλώνουν μικρές, μέτριες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κινδύνευαν επίσης περισσότερο συγκριτικά με όσους δεν έπιναν αλκοόλ.
Όσοι έπιναν λίγο και το έκοψαν εντελώς αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που διατήρησαν τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης.
Όσοι συνήθιζαν να πίνουν πολύ και μείωσαν την κατανάλωση σε μέτρια ή χαμηλά επίπεδα μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου συγκριτικά με όσους συνέχισαν να πίνουν πολύ.
Έκπληξη, τέλος, προκαλεί ένα ακόμη συμπέρασμα: Όσοι συνήθιζαν να πίνουν μέτριες ή υψηλές ποσότητες αλκοόλ και διέκοψαν εντελώς αυτή τη συνήθεια ήταν αντιμέτωποι με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους. Ο κίνδυνος αυτός, ωστόσο, εξαφανιζόταν σε όσους διατηρούσαν την αποχή τους από το αλκοόλ και δεν άρχιζαν εκ νέου την κατανάλωσή του.
Κατόπιν αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα ευρήματα αυτής της μελέτης μάς υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικές μείωσης ή διακοπής του αλκοόλ θα έπρεπε να ενισχυθούν -εκτός των άλλων- ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου».
Διαβάστε επίσης